Fájdalomcsillapítók helyett: létezik valódi megoldás a migrén kezelésére

A migrén rohamokban jelentkező heves, lüktető fejfájás, amely többnyire a fej egyik oldalát érinti – mondta a Duna Család-barát című műsorában Sátori Mária neurológus főorvos.


Egy amerikai neurológus már 1962-ben elméletben leírta a migrén kialakulását, amit a mostani precíziós tomográfiai vizsgálatok is alátámasztották. Migrén esetén kórós értágulat jön létre, azok rongálják az agyhártyákat, ami a fájdalomhoz vezet – tette hozzá.

Az időjárás változása, a fronthatások is kiválthatják a görcsös fejfájást, amely hat órától több napig is eltarthat. A migrénes rohamok gyakran társulnak szédüléssel, hányingerrel. Kétszer annyi nő szenved migrénben, mint férfi, a fájdalmak kialakulása összhangban van a menstruációs ciklussal – fogalmazott.

Előfordul, hogy erős szédüléses roham előzi meg a fejfájást, ami nagyon ijesztően hat, főleg, amikor „csillagokat, foltokat lát a beteg”. Sokszor ezt szélütésnek gondolják, de a szakértő szerint ilyenkor vagy migrénről, vagy glaukómás rohamról van szó.

A migrén teljesen nem gyógyítható, viszont tünetmentessé tehető – fogalmazott Sátori Mária. Havi négy vagy annál több migrénes roham esetén érdemes kezelést kérni és ilyenkor tanácsos rohamgyógyszereket szedni, amelyek csökkentik a migrén kialakulását.

Fotó: 123rf.com

A neurológus főorvos óvott a fájdalomcsillapítók gyakori használatától, mert azok függőséghez vezetnek. Izomlazítókat sem érdemes szedni, mert azok csak fokozhatják a fájdalmat, hanem inkább érszűkítőket.

A piacon már elérhetőek új gyógyszeres hatóanyagok, amelyek képesek lecsökkenteni a migrének kialakulását. Már Európában is elérhetőek a CGRP-antagonista készítmények, amelyek valós megoldást jelenthetnek a súlyos migrénben szenvedőknek – hangzott el az adásban.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.