Epres csokis oázis – a tányérunkon!

Gondoltunk már arra, hogy a következő partira, szülinapra kiváló lenne egy epertorta? Bizony, tavasszal, nyáron különösen jól tud esni – főleg ínycsiklandó csokoládéval!

Aki szereti a gyümölcsös sütiket, az biztosan nem tud ellenállni egy epres receptnek… meg kell csinálnia! Ennek a mutatós, epres-csokoládés süteménynek a neve lehet epertorta, de jobban illik rá az epres-csokis oázis szelet…

Epres édesség recept

Hozzávalók:

A „kéreghez” (tésztához): nem ragadós zöldségolaj spray; 6 evőkanál /3/4 szelet) nem sós vaj; 28 gramm keserédes vagy félédes csokoládé, felvágva; 198 gramm csokoládés keksz (nagyjából 30 darab); csomag eper, mindegyik félbe vágva.

A töltelékhez: 2/3 csésze cukor; ¼ csésze kukoricakeményítő; 2 evőkanál nem édes kakaópor; ¼ teáskanál őrölt gyömbér; 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió; egy kevés só; 6 nagy tojás sárgája; 1 és fél csésze teljes tej; 170 gramm keserédes vagy félédes csokoládé, felvágva; ½ evőkanál bourbon; 1 teáskanál vanília kivonat.

A tepsit, amelyben az epertorta sül majd, fújjuk be könnyedén nem ragadós spray-jel.

eper

Tegyük a csokoládét és a vajat egy tálba, amelyet lehet mikrohullámú sütőben melegíteni és 30 másodpercre tegyük a mikróba olvasztani ezt a két összetevőt.

Ha kész, keverjük simára. A kekszeket finoman őröljük simára géppel. A csokis keveréket adjuk hozzá és dolgozzuk őket össze, amíg a kekszekből is morzsa nem lesz. A keveréket ezután töltsük a tepsibe és nyomkodjuk bele kissé. Tegyük a hűtőbe 30 percre, hogy megszilárduljon. Amikor kivettük, az eprek egy részét rendezzük a tésztára szépen, töltse be az egész alját.

Most jön a töltelék: keverjük össze habverővel a cukrot, kukoricakeményítőt, kakaóport, a fűszereket és a sót egy közepes méretű edényben. Keverjük bele a tojássárgáját is, úgy, hogy egy vastag massza legyen az egészből. Fokozatosan keverjük bele habverővel a tejet, majd kevergessük közepesen magas tűzön, míg a keverék meg nem vastagodik, és forraljuk 1 percig.

Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a csokit, kevergessük, míg sima nem lesz – keverjük hozzá a vaníliát és a bourbont. Hagyjuk hűlni 5 percig, néha megkevergetve.

epres süti

Öntsük a tölteléket a tésztára helyezett eprekre, olyan magasan, hogy a tészta szélét elérje. (nem muszáj felhasználni az egész krémet). Hűtsük az epertorta sütit legalább 2 órát, de inkább 1 napot.

Felszolgáláskor a tetejére fújhatunk friss tejszínhabot, sőt plusz eperdarabkákkal is díszíthetjük. Jó étvágyat az epres édességhez!

Búcsú Adrienn

Forrás: