Élősködők a háziállatokon – mit kell tudni a kullancsokról?

Hogyan ismerhetők fel a macskán és a kutyán?

A kis házi kedvencek selymes szőre sajnos a bolhák és a kullancsok számára csábító környezetet kínál. A háziállatok vérét szívják, komoly egészségügyi gondokat válthatnak ki, s az emberre is átjuthatnak.

A háziállatokon élő élősködőknek számos hátrányukon kívül van egy előnyük: észre lehet venni őket a kedvencek szőrén. A bolhákat láthatjuk is, míg a kullancsok tapinthatók. Általában a macska vagy a kutya fején, mancsán, fülein telepednek meg. A cicákon többnyire a fülek és a szemek körül találhatók meg.

A kullancsok betegséget terjesztenek, ezért ha állatunkon felfedezzük, mielőbb el kell távolítani!

Biztonságos módszerek a kullancs eltávolítására

A benzint, a körömlakkot, a vazelint, az alkoholt kerüljük, mert ezek a fertőzött folyadékot csak visszajuttathatják a harapásba. Ehelyett kesztyűvel vagy bármi mással fedjük be kezünket, s a kullancsot csipesszel, oldalról, a fejétől ragadjuk meg, közvetlenül a bőrnél. Húzzuk egyenesen felfelé, ne csavarjuk. Ne nyomjuk össze dagadt hasát.

Ha megvan, mossunk alaposan kezet, illetve a megharapott területet az állaton. A kullancs szájának maradványa ritkán okoz gondot. Amennyiben kérdésünk van, keressük fel az állatorvost.

kullancs2

Hogyan szerzi be a kullancsot a háziállat?

A kullancsok előszeretettel kúsznak magas fűre, cserjékre, „gazdatestre” várakozva. Akár egy évig is várhatnak táplálék nélkül. Leggyakrabban a kutyák szedik össze őket, miközben erdőben vagy magas főben futkosnak, tavasztól őszig. A kint élő macskák hasonlóan szedik össze az élősködőket.

A kullancstól sajnos komoly betegségek származhatnak.

Ilyen a Lyme-kór, az Egyesült Államokban a Rocky Mountain-láz, illetve az ehrlichiosis.

Hasonló tüneteket produkálnak, köztük lázat, megduzzadt nyirokcsomókat, az ízület duzzanatát, fájdalmát.

A betegségeknek súlyos szövődményeik lehetnek, vagyis az azonnali kezelés nagyon fontos. A kullancsból eredő megbetegedés ritka a macskáknál, de a cytauxzoonosis nevű kullancsfertőzés előfordulhat náluk, amely sokszor halálos. Tegyünk meg mindent, hogy a cicáktól távoltartsuk a kullancsokat, s otthonunkban se fordulhassanak elő!

Lyme-kór vakcina kutyák számára

Ma már létezik oltás a háziállatoknak is, melyek megvédik a Lyme-kórtól a kutyusokat, különösen, amennyiben magas kockázatú területre utaznak. Ha ebünknek szüksége van erre, érdeklődjünk állatorvosunknál.

A kullancs csípés egyéb egészségügyi gondokat is kiválthat a kutyáknál, például vérszegénységet, bőrirritációt vagy fertőzést, bénulást.

Egyes kullancsok olyan mérget juttatnak a szervezetbe, amely az izmokat meggyengíti. A legtöbb kutya hamar felépül, ha eltávolítják az élősködőt.

A kullancs az embernél is gondot okozhat

Sajnos az emberek is elkaphatnak számos kullancs által hordozott betegséget, amely a kutyákat érinti. A legismertebb a Lyme-kór, melynek első jele a kiütés. Közvetlenül a háziállattól nem kaphatunk betegséget, de ugyanaz a kullancs minket is megcsíphet. Amikor kivesszük állatunkból a kullancsot, ne érjünk hozzá a belőle származó vérhez!

Mivel ezek az élősködők előnyben részesítik a meleg, füves területeket, remekül elélhetnek ezeken a részeken a kertben, ám az ún. barna kutyakullancs élhet és szaporodhat otthonunkban is. Kedvenc helyei lehetnek a rések, függönyök, a szőnyegek alatti helyek, a bútorok és a radiátor mögötti területek. Figyeljünk oda alaposan takarításkor!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.