5 tipp a friss levegőjű, páramentes lakásért

Idén korán köszönt ránk a húsvét, ráadásul az időjárás is jóval hűvösebb a március végén megszokottnál. A fűtést még mindig nem állíthatjuk le, ezért az akár napokon át tartó ünnepi sütés-főzés alatt nem tárhatjuk ki az ablakokat.

A sonkafőzés nehéz, zsíros gőzei azonban kíméletlenül lecsapódnak a falakon, beleivódnak a bútorokba. Hogyan szellőztessünk úgy, hogy folyamatosan cserélődjön a levegő a konyhában és az egész lakásban, de közben a fűtési energiát nem pazaroljuk? Van néhány tippünk…

Abszurdnak tűnik, de egy négytagú család páratermelése kb. 10 liter/nap. Húsvét táján a konyhában ez a páramennyiség többszörös is lehet, köszönhetően az ünnepi menü előkészületeinek. A mai korszerű szagelszívók mellett sokan nem gondolnak rá, hogy a sütéssel-főzéssel keletkező párás, zsíros levegőt frissre és oxigéndúsra cseréljék.

sonka

”Hivatásos gasztrobloggerként az időm nagy részét a konyhában töltöm. Szenvedélyem a sütés és a főzés, de az ezzel járó mosogatás és takarítás persze már nem tartozik a kedvenc időtöltéseim közé. A receptek kitalálásához, elkészítéséhez és precíz dokumentálásához ráadásul tiszta fejre van szükség. Az elhasználódott, párás levegőtől régebben gyakran megfájdult a fejem, fáradékonyabb voltam. Ezért főzés közben most már mindig szellőztetek, így az ételekből felszálló, sok esetben zsíros, olajos gőzök is könnyen eltávoznak a konyhából. A zsíros gőzök könnyen lecsapódhatnak a falon, ami penészesedéshez vezet, a konyhabútorok pedig foltosak, koszosak lesznek, és a takarításnak sosem lenne így vége. Húsvétkor a sonkafőzéssel járó zsíros páralecsapódás minden háziasszonynak gondot okoz, ezért javaslom, feltétlenül legyen nyitva ilyenkor is az ablak” – mondja Hadarik Rita, gasztro marketing tanácsadó, blogger, a népszerű www.ritakonyhaja.hu gasztroblog szerzője.

A konyhában tevékenykedés során is érdemes gyakran szellőztetni, de az ételek elkészültét követően is nyissunk egy nap többször is ablakot. A sütőből kiáramló nehéz, illatokkal teli levegő sokáig érezhető marad szellőztetés hiányában, ami hosszabb távon visszafordíthatatlan nyomokat hagy a lakáson.

Hogyan szellőztessünk hát? Fogadja meg Hadarik Rita és a VELUX Magyarország Kft. öt tanácsát, hogy a húsvéti készülődés még sikeresebb és élvezettelibb legyen, még a tetőtéri konyhákban is.

Forrás: