A zabliszt jótékony hatásai – recepttel 2021-07-29 Blog, Diéta, Egészséges otthon 1 Kommentelés Megosztás: Tweet Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük. „A zabliszt a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalma lassan szívódik fel. Mivel nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe” – mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. – „Igazi különlegessége azonban béta-glükán tartalmában rejlik. A vízben oldódó élelmi rost elősegíti a normál bélműködést, a bélbaktériumok egyensúlyát és támogatja az immunrendszer működését. Rendszeres, megfelelő mennyiségű – napi 3 gramm béta-glükán – fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét.” A zabliszt fogyasztása mindenki számára ajánlható, érdemes a főzés során kísérleteznünk vele. A tapasztalatok alapján, sütések alkalmával a hagyományos búzaliszthez teljesen hasonlóan viselkedik, jól használható piskóta készítésére is. A teljes kiőrlésű lisztekhez képest rosttartalma alacsonyabb, ezért érdemes zabkorpával kiegészíteni az ételeket, mint ahogyan az alábbi, reform meggyes piskóta esetében is. Hozzávalók: – 140 g zabpehelyliszt – 60 g zabkorpa – 80 g xilit – 8 db tojás – 200 g kimagozott meggy – 2 kávéskanál sütőpor – fél kávéskanál fahéj – késhegynyi szegfűszeg Nem csak télen fontos a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel, szervezetünk speciális igényeire egész évben ajánlott odafigyelnünk. A kérdés sokkal inkább az, mikor milyen vitaminokra van szükségünk? Személyre szabott vitaminpótlás – Mit jelent ez és hogyan álljunk neki? Elkészítés: Első lépésben szétválasztjuk a tojásokat, külön edénybe tesszük a sárgáját és a fehérjét. A tojások sárgájához hozzáadjuk a xilitet, és fehéredésig keverjük. Ezt követően apránként adagoljuk hozzá a zabpehelylisztet, zabkorpát, sütőport és fűszereket. Ha nem elég folyékony a massza, akkor kevés vizet keverünk hozzá. A tésztát a fehérjék kemény habjával lazítjuk, és végül a kimagozott, lecsepegtetett meggyet is a tésztához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, és 160 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk! Forrás: https://napidoktor.hu/index Egy válasz Ismered, használod? Ezért tesz jót a zabliszt a szervezetednek - Magazin | Ízes Élet - Gasztronómia a mindennapokra 2022-02-06 […] Forrás: Napidoktor.hu […]
Ismered, használod? Ezért tesz jót a zabliszt a szervezetednek - Magazin | Ízes Élet - Gasztronómia a mindennapokra 2022-02-06 […] Forrás: Napidoktor.hu […]