Újabb Atkins receptkombinációk 2010-03-27 Diéta Megosztás: Tweet Egy kis haza ízek Atkins módra: Füstölt tarja, bográcsgulyás, sertésszelet. Ezeket is próbáld ki! Bográcsgulyás (ch: 9,5 g) Hozzávalók (4 személyre) – 50 dkg marha comb kockára vágva – 1 fej vöröshagyma apróra vágva – Bors, só, pirospaprika, delikát, étolaj – 10 dkg burgonya kockára vágva – 1 szál fehérrépa kockára vágva – Zeller zöld aprítva, kömény – 1 db közepes méretű sárgarépa kockázva – 1 kisebb gumó zeller zöld kockára vágva – 1 gerezd fokhagyma Szabadban is készíthetjük, de hideg téli napokon a meleg konyhában is. A marhahúsból pörköltet készítünk. Olajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd a tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, ízesítjük, és addig főzzük, míg meg nem puhul. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, és tovább forraljuk. Botka Mihály ajánlata: ha hagyományőrzők vagyunk, akkor bográcsban, kint a szabad ég alatt készítjük. Ekkor kevés zsírt használjuk olaj helyett. Forrón tálaljuk, apróra vágott zeller zölddel díszítjük. Akik kedvelik a csípős ízeket, azoknak ajánlom, hogy Erős Pistával, vagy csípős paprikával tegyék pikánssá ezt a hagyományos magyar levest.Kolbászos rakott füstölt tarja, balzsamecetes párolt savanyú káposztával (ch: 13,5 g) Hozzávalók (4 személyre) – 50 dkg főtt, füstölt tarja – 10 dkg mozzarella sajt – 20 dkg paraszt kolbász – 80 dkg savanyú káposzta – Édesítőszer – Ízlés szerint balzsamecet – Só, bors, köménymag, étolaj A füstölt, főtt tarját 8 egyforma szeletre vágjuk, kevés olajon hirtelen átsütjük. Rádobjuk a paraszt kolbász karikákat, és tovább pirítjuk, majd félre tesszük. A káposztát ízlés szerint átmossuk, álváltjuk. Vöröshagymával megpirítjuk, majd kevés vízzel felengedve puhára főzzük, míg a víz el nem párolog. Ízesítjük sóval, balzsamecettel, édesítőszerrel. Egy tepsi aljában eloszlatjuk a káposztát, rátesszük a tarja szeleteket, és a kolbász karikákat rétegezve. A tetejére mozzarella sajtot reszelünk. Sütőben 160 fokon addig pirítjuk, míg a sajt rá nem pirul (kb. 10-12 perc). Elkészíthetjük úgy is, hogy csak a káposzta felét terítjük a tepsi aljára, és a rétegezést káposztával és sajttal fejezzük be. Forrón tálaljuk.Köményes párolt sertésszelet, tormamártással, fűszeres tojáslepénnyel (ch: 4,8 g) – 50 dkg sovány sertés comb – Bors, só, kömény, étolaj – 2-3 gerezd fokhagyma – 1 kiskanál torma – 5 dl tejszín – 1 kiskanál margarin – Kakukkfű, oregáno – 8 tojás Kétféleképpen készíthetjük el a párolt sertésszeleteket. Vagy egészben pároljuk, vagy négy egyforma szeletre vágva. A fokhagymát, a sót, borsot, valamint a köménymagot összekeverjük kevés olajjal, ezzel dörzsöljük be a húst. Kevés vízen pároljuk. A tormamártáshoz a tormát, a tejszínt, kb 2 dl vízzel beforraljuk, és sűrűre főzzük. A 8 tojást felverjük, ízesítjük sóval és borssal, oreganóval, kakukkfűvel és leheletnyi tejszínnel. Négy részre osztjuk, majd kevés olajon, serpenyőben kis lángon mind a két oldalát megsütjük. Tálalhatjuk feltekerve, palacsintaként, vagy félbe hajtva illetve negyedelve lepényként. Grillezett mozzarella, snidlinges tojássaláta (ch: 5,1 g) Hozzávalók (4 személyre) – 40 dkg mozzarella sajt 8 szeletre vágva – Étolaj – Grill fűszerkeverék – 4 dl tartármártás – 8 db főtt tojás karikára vágva – Snidling A fent említett módon tartármártást készítünk, melyet citromlével. és snidlinggel teszünk pikánssá. A mozzarella sajtot grill fűszerkeverékkel ízesítjük, majd nagyon forró serpenyőben hirtelen sütjük. Tálaláskor a snidlinges tojássaláta tetejére a sajt szeleteket hidegen és melegen is kínálhatjuk.Sült csirkecsíkok, hógolyó saláta (ch: 7,6 g) Hozzávalók (4 személyre) – Csirkemell 50 dkg csíkokra vágva – 20 dkg kígyó uborka csíkra vágva – 20 dkg kaliforniai paprika (zöld) hasábra vágva – Vizes mozzarella golyó 30 dkg – Eisberg saláta 1 fej – Olívaolaj, só, bors – Frissen vágott bazsalikom Keverőtálban a hozzávalókat összekeverjük, fűszerekkel, kevés olívaolajban pácoljuk. A csíkra vágott csirkemellet fűszerezzük, és kevés olajon megpirítjuk. Vigyázzunk arra, hogy a hús ki ne száradjon! A már előre pácolt saláta tetejére tesszük. A mozzarella golyókat a tetejére helyezzük. A meleg nyárban igazán üdítően fog hatni ez a kellemes hideg saláta. Forrás: