Újabb Atkins receptkombinációk

Egy kis haza ízek Atkins módra: Füstölt tarja, bográcsgulyás, sertésszelet. Ezeket is próbáld ki!

Bográcsgulyás (ch: 9,5 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– 50 dkg marha comb kockára vágva

– 1 fej vöröshagyma apróra vágva

– Bors, só, pirospaprika, delikát, étolaj

– 10 dkg burgonya kockára vágva

– 1 szál fehérrépa kockára vágva

– Zeller zöld aprítva, kömény

– 1 db közepes méretű sárgarépa kockázva

– 1 kisebb gumó zeller zöld kockára vágva

– 1 gerezd fokhagyma

Szabadban is készíthetjük, de hideg téli napokon a meleg konyhában is. A marhahúsból pörköltet készítünk. Olajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd a tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, ízesítjük, és ad­dig főzzük, míg meg nem puhul. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, és tovább forraljuk.

Botka Mihály ajánlata: ha hagyományőrzők vagy­unk, akkor bográcsban, kint a szabad ég alatt ké­szítjük. Ekkor kevés zsírt használjuk olaj helyett.

Forrón tálaljuk, apróra vágott zeller zölddel dí­szítjük. Akik kedvelik a csípős ízeket, azoknak aján­lom, hogy Erős Pistával, vagy csípős paprikával te­gyék pikánssá ezt a hagyományos magyar levest.5608Kolbászos rakott füstölt tarja, balzsamecetes párolt savanyú káposztával (ch: 13,5 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– 50 dkg főtt, füstölt tarja

– 10 dkg mozzarella sajt

– 20 dkg paraszt kolbász

– 80 dkg savanyú káposzta

– Édesítőszer

– Ízlés szerint balzsamecet

– Só, bors, köménymag, étolaj

A füstölt, főtt tarját 8 egyforma szeletre vágjuk, kevés olajon hirtelen átsütjük. Rádobjuk a paraszt kolbász karikákat, és tovább pirítjuk, majd félre tesszük.

A káposztát ízlés szerint átmossuk, álváltjuk. Vö­röshagymával megpirítjuk, majd kevés vízzel felen­gedve puhára főzzük, míg a víz el nem párolog. Íze­sítjük sóval, balzsamecettel, édesítőszerrel. Egy tepsi aljában eloszlatjuk a káposztát, rátesszük a tarja szeleteket, és a kolbász karikákat rétegezve. A tetejére mozzarella sajtot reszelünk. Sütőben 160 fokon addig pirítjuk, míg a sajt rá nem pirul (kb. 10­-12 perc). Elkészíthetjük úgy is, hogy csak a káposz­ta felét terítjük a tepsi aljára, és a rétegezést ká­posztával és sajttal fejezzük be. Forrón tálaljuk.5607Köményes párolt sertésszelet, tormamártással, fűszeres tojáslepénnyel (ch: 4,8 g)

– 50 dkg sovány sertés comb

– Bors, só, kömény, étolaj

– 2-3 gerezd fokhagyma

– 1 kiskanál torma

– 5 dl tejszín

– 1 kiskanál margarin

– Kakukkfű, oregáno

– 8 tojás

Kétféleképpen készíthetjük el a párolt sertéssze­leteket. Vagy egészben pároljuk, vagy négy egyfor­ma szeletre vágva. A fokhagymát, a sót, borsot, va­lamint a köménymagot összekeverjük kevés olajjal, ezzel dörzsöljük be a húst. Kevés vízen pároljuk.

A tormamártáshoz a tormát, a tejszínt, kb 2 dl vízzel beforraljuk, és sűrűre főzzük.

A 8 tojást felverjük, ízesítjük sóval és borssal, oreganóval, kakukkfűvel és leheletnyi tejszínnel. Négy részre osztjuk, majd kevés olajon, serpenyő­ben kis lángon mind a két oldalát megsütjük. Tálal­hatjuk feltekerve, palacsintaként, vagy félbe hajtva illetve negyedelve lepényként.

Grillezett mozzarella, snidlinges tojássaláta (ch: 5,1 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– 40 dkg mozzarella sajt 8 szeletre vágva

– Étolaj

– Grill fűszerkeverék

– 4 dl tartármártás

– 8 db főtt tojás karikára vágva

– Snidling

A fent említett módon tartármártást készítünk, melyet citromlével. és snidlinggel teszünk pikánssá. A mozzarella sajtot grill fűszerkeverékkel ízesít­jük, majd nagyon forró serpenyőben hirtelen süt­jük.

Tálaláskor a snidlinges tojássaláta tetejére a sajt szeleteket hidegen és melegen is kínálhatjuk.5609Sült csirkecsíkok, hógolyó saláta (ch: 7,6 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– Csirkemell 50 dkg csíkokra vágva

– 20 dkg kígyó uborka csíkra vágva

– 20 dkg kaliforniai paprika (zöld) hasábra vágva

– Vizes mozzarella golyó 30 dkg

– Eisberg saláta 1 fej

– Olívaolaj, só, bors

– Frissen vágott bazsalikom

Keverőtálban a hozzávalókat összekeverjük, fű­szerekkel, kevés olívaolajban pácoljuk. A csíkra vá­gott csirkemellet fűszerezzük, és kevés olajon meg­pirítjuk. Vigyázzunk arra, hogy a hús ki ne szárad­jon! A már előre pácolt saláta tetejére tesszük. A mozzarella golyókat a tetejére helyezzük. A meleg nyárban igazán üdítően fog hatni ez a kellemes hi­deg saláta.

Forrás: