Top ételek, amelyek a depresszió ellen segíthetnek!

A D-vitamintól a kávéig

Ha depresszió tüneteit észleljük magunkon, fontos segítséget kérni. Ugyanakkor, bizonyos ételek bevitelével is könnyíthetünk egy kicsit állapotunkon. Lássuk, melyek ezek.

Ha a depresszió tünetei gyötörnek bennünket, érdemes átalakítanunk étrendünket is, amellett, hogy szakember segítségét kérjük, vagy olyasvalakihez fordulunk, aki adhat tanácsot, lelki támogatást.

Fogyasszuk az alábbi ételek közül azokat, amelyekhez van kedvünk – összetevőiknek köszönhetően sokat segíthetnek a depressziós panaszok leküzdésében.

Foto:pixabay.com

1.Tej: a tej kiváló D-vitamin-forrás. Ha ennek a tápanyagnak a szintje nagyon alacsony a szervezetben, az néha depressziót válthat ki. Egy norvég tanulmány azonban kimutatta, hogy akik D-vitamint szedtek, egy évvel később kevésbé voltak depressziósak, mint akik nem alkalmazták. Ha a tej nem a kedvencünk, iktassunk ételeink közé D-vitaminnal dúsított gabonaféléket és gyümölcsleveket, valamint halkonzervet.

Foto: 123rf.com

2.Pulyka: ezen szárnyas eledel fehérje-építőköve a triptofán, amelyet a testünk szerotonin előállítására használ fel. Utóbbi egy kémiai anyag, amely kulcsszerepet játszik a depresszióban. Egyes antidepresszánsok úgy fejtik ki hatásukat, hogy megcélozzák annak módját, hogyan használja fel az agy a szerotonint. Hasonló hangulatjavító hatást érhetünk el a csirkehússal és a szójababbal is.

3.Brazil dió: a rágcsálnivaló szelénben gazdag, ami segít megvédeni a szervezetet a károsító hatású szabad gyököktől.

Egy tanulmány kimutatta: azok a fiatalok, akik nem fogyasztottak eleget ebből a tápanyagból, nagyobb valószínűséggel voltak depressziósak. A kutatók ugyanakkor nem állították, hogy az alacsony szelénszint depressziót okozott volna. Egy brazil dióban a napi ásványianyag-szükségletünk fele megtalálható – de azért módjával fogyasszuk. Szelént tartalmazó ételek még a barna rizs, a sovány marhahús, a napraforgómag és a tenger gyümölcsei is.

Fotó:123rf.com

4. Sárgarépa: a répa tele van béta-karotinnal – sütőtökből, spenótból, édesburgonyából és sárgadinnyéből is hozzájuthatunk.

A tápanyagot tanulmányok összefüggésbe hozták a depresszió alacsonyabb szintjével. Nincs elég bizonyíték arra vonatkozóan, hogy megelőzheti a rendellenességet, de nem árt, ha a fogyasztott ételek közé válogatjuk.

Fotó: 123rf.com

5.Kagyló: a tenger gyümölcsei remek B-12 vitaminforrások. Egyes tanulmányok alapján az alacsony vitaminszintű embereknél nagyobb a depresszió valószínűsége.

Lehetséges, hogy ha nincs szereveztünkben elég B12, az az s-adenozil-metionin (SAM) nevű anyag hiányát okozza, s erre az agynak szüksége van a hangulatot befolyásoló egyéb kémiai anyagok feldolgozásához. Szintén B-12-vitaminban gazdag ételek a sovány marhahús, a tej és a tojás.

6.Kávé: a koffein hatására depresszió esetén motiváltabbnak érezhetjük magunkat. Azonban nem árt vigyázni, ha szülés utáni depresszió vagy pánikbetegség gyötör bennünket: néhány tanulmány szerint a koffein ilyenkor ronthatja a tüneteket. Más kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy egy csésze feketekávé csökkentheti a depresszió kockázatát – bár az nem világos, hogy miért.

 

7.Leveles zöldségek: a leveles zöldségekben sok folsav van, ami segít az agysejtek megfelelő működésében – ez pedig megóvhat minket a depressziótól. Az ételgyártók B9 néven adják a dúsított gabonákhoz a folsavat. De hozzájuthatunk lencséből, lima babból és spárgából is.

lazac, zöldség, egészséges táplálkozás

Fotó: 123rf.com

 

8.Lazac: a lazac és egyéb halak, például a hering és a tonhal nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat. Kutatók szerint ezek hozzájárulnak, hogy leküzdjük a depressziót.

A zsírok egyik típusa, az Omega-3 zsírsav segíthet az agysejteknek olyan kémiai anyagok használatában, amelyek befolyásolhatják a hangulatot. Néhány kisebb tanulmány azt mutatja, hogy azoknál az embereknél, akik nem voltak depressziósak, magasabb volt az Omega-3 szint, mint a hangulatzavarban szenvedőknél.

Mit ne fogyasszunk depresszió esetén?

9.Alkohol: bár jótékonynak tűnhet a szorongás, a szomorúság, az aggodalmak átmeneti elhessegetésére, csak mértékkel ajánlott bort, sört és egyéb italokat inni. Lehet, hogy pillanatnyilag jobban érezzük magunkat, de a bőséges ivás idővel súlyosbíthatja a depresszió tüneteit, mivel az alkohol hatására az agy kevésbé aktív. Ezenkívül a szeszes ital csökkentheti az antidepresszáns gyógyszerek hatékonyságát.

10.Gyorséttermi ételek: lehet, hogy gyors és laktató megoldás fogyasztani őket, de az ilyen feldolgozott ételek nem tesznek jót a hangulatnak. Tudósok szerint a magas cukor-, egyszerű szénhidrát- és zsírtartalmú étrend befolyásolja a közérzetet. Sokan fedeztek fel kapcsolatot az ilyen jellegű, egészségtelen táplálkozás és a depresszió között.

A legjobb megoldás egy jól kiegyensúlyozott étrend, amely sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjét tartalmaz!

 

A születésnapi depresszió – és 7 mód arra, hogy elkerüljük

Forrás: Adrina - napidoktor.hu