Tojásmentesen étkezik? Spórolna a kalóriákkal? Süssön sütőtökkel! 2018-11-22 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Tojásmentesen étkezik? Spórolna a kalóriákkal? Süssön sütőtökkel! Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, édes íze miatt a hozzáadásával készült sütemény kevesebb plusz édesítést igényel. Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa által összeállított sütőtökös muffin recept azonban nemcsak a diétázók, hanem az ételallergiások kedvelt alapanyaga is lehet, a sütőtökpüré ugyanis a tojás helyettesítésére is alkalmas. A sütőtökben minden (is) van Jellegzetes sárga színe miatt tudjuk, hogy karotinokban gazdag, ezért ha a levesből hátramaradt, „nemszeretem” sárgarépakockák rendszeresen a gyerekek tányérjénak szélén sorakoznak, akkor sütőtökös süti formájában még fedezhetjük a szükséges A-vitamint. A sütőtök remek választás, hogy diétásabbá tegyük az ünnepi menüt és megelőzzük a karácsonyi időszakkal járó súlygyarapodást. A sütőtök növeli az elkészült étel rosttartalmát, így hosszú időre eltelít, ráadásul egy csészényi mennyiség csak 50 kalóriát tartalmaz! A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van. Fiatalon tart – mivel rendkívül gazdag antioxidánsokban, ezért képes az öregedésért felelős szabadgyököket is semlegesíteni. Sütemények tojásmentesen Számtalan előnyös tulajdonsága mellett nem elhanyagolandó, hogy a sütőtökből készült püré kiválóan alkalmas a tojás helyettesítésére. A muffin esetében a tojással lazítjuk a tésztát, erre a célra helyettesítésként gyümölcs-, például alma, vagy zöldségpépeket is használhatunk. A sütőtök pürét elkészíthetjük úgy is, hogy a nyers zöldséget meghámozzuk, felkockázzuk, vízben puhára főzzük, majd villával összetörjük. A másik lehetőség, ha szeletekre vágjuk és sütőben megsütjük, a héjától megfosztjuk, majd botmixerrel turmixoljuk pépesre. Fotó: 123rf.com Tejmentes, tojásmentes, vegán és IR-barát recept A sütőtökös muffin elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk: 200 g liszt (lehet fele-fele arányban teljes kiőrlésű lisztet és zabpelyhet használni) 1 teáskanál sütőpor 1 csipet só 200 g sütőtök püré 30 g negyedannyi édesítő 100 ml étolaj 150 ml zabtej (bármilyen növényi tejjel helyettesíthető) 1 marék mandula (vagy más olajos mag a díszítéshez) ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, gyömbér és szerecsendió Egy nagyobb edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport, az édesítőt és a fűszereket, majd hozzákeverjük a sütőtökpürét, olajat és a zabtejet. Jól összedolgozzuk a tésztát. Muffin papírokkal bélelt sütőformába kanalazzuk a tésztát, megszórjuk a tetejüket egy kis mandula forgáccsal, majd 180 C-on, 20-25 percig sütjük őket. A megadott mennyiségből 12 db muffin készíthető. Tipp! IR (inzulinrezisztencia) étrendben uzsonnaként bátran fogyasztható. 1 darab muffin energia- és tápanyagtartalma: 165 kcal, 14 g szénhidrát, 10 g zsír és 3 g fehérje. Forrás: Budai Allergiaközpont