Szívbetegség – A halevés csökkenti a halál esélyét

Sokat számít az értékes Omega-3 zsírsav

Komoly előnyt jelenthet a szívproblémákkal élőknek a rendszeres halevés. Az Omega-3 zsírsav tartalom miatt a heti fogyasztás csökkenti a súlyos szívbetegség vagy a halál valószínűségét.

Azok a felnőttek, akik szívbetegség miatt szenvednek, de több mint 170 gramm halat esznek meg hetente, képesek 20 százalékkal lecsökkenteni a súlyos szívkomplikációk vagy a halál esélyét – állapították meg a kutatók egy tanulmány során, melyet a JAMA Internal Medicine szaklapban tettek közzé.

A 170 grammos halevés, mely nagyjából 2 adagnak felel meg és olyan halakból áll, mint a lazac, tonhal, szardínia, a 9 éves tanulmány ideje alatt 18 százalékkal mérsékelte a halál kockázatát a szívbetegségben szenvedőknél.

Foto:123rf.com

A halfogyasztás 16 százalékkal csökkentette a súlyosabb szívbetegség-rizikót azok körében is, akiknél már diagnosztizálták ezt az állapotot.

„Ha hetente legalább 2 adag halat eszünk meg, mérsékelten, de csökkenti a jövőbeni kardiovaszkuláris események és a halál esélyét, akkor is, ha már megállapított szívbetegséggel él valaki” – hangsúlyozta Andrew Mente, a tanulmány társszerzője, a kanadai Hamilton-i McMaster Egyetem epidemiológia docense.

Hozzátette: ha valaki általában véve egészséges, az előnyök nem ennyire nyilvánvalóak, de a halevés mindenképpen jó és biztonságos dolog.

A halak nagy mennyiségben tartalmaznak Omega-3 zsírsavakat, ismertebb néven halolajat. Ilyen a hering, a makréla, a tonhal, a lazac, a szardínia. Úgy tűnik, ezek biztosítják a legnagyobb védelmet a szívbetegség előrehaladása ellen.

A kutatók évtizedek óta magasztalják az Omega-3 zsírsavak szívvel kapcsolatos előnyeit, ám az, hogy a tápanyag mekkora részét kell elfogyasztani a védelem biztosítása érdekében, még vita tárgyát képezi.

A tanulmányhoz a kutatók csaknem 150 ezer felnőtt adatait elemezték – 21 országból származtak, 46 és 62 év közöttiek voltak. Durván 8 ezer embernél már diagnosztizálták a szívbetegséget, amikor a tanulmány elkezdődött.

Foto:123rf.com

A kutatók 9 esztendőn át követték nyomon egészségüket.

Azok körében, akiknek kórelőzményében nem szerepelt a szívbetegség, a 340 gramm, tehát körülbelül heti 4 adag – vagy annál több – Omega-3 zsírtartalmú hal fogyasztása alig vagy egyáltalán nem befolyásolta a súlyos szívbetegség vagy az abból eredő halál kockázatát.

Felpörgetheti a szexuális életet, ha több tengeri ételt fogyasztunk? Sőt, a termékenységet is javítja? Egy tanulmány szerint a halevés valóban képes a jobb szex elérésére.

Halevés egyenlő jobb szex és termékenység?

Összehasonlítva azokkal, akik nagyon kevés halat fogyasztottak, vagy egyáltalán nem ettek ilyesmit, a heti 4 adagot fogyasztóknál kevesebb, mint 5 százalékkal csökkent a szívbetegség kockázata.

Azok között azonban, akiknél már diagnosztizálták a szívbetegséget, a heti 2 vagy több adag Omega-3 zsírsavtartalmú halevés 16 százalékkal mérsékelte a súlyosabb szívbetegség kialakulásának rizikóját.

„Néhány – de nem mindegyik – klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a halolaj-kiegészítők szerény védelmet nyújthatnak a szívhalál kockázata ellen a szívbetegségben szenvedők körében” – mondta Andrew Mente.

Vagyis, a halolaj-kiegészítő némi védelmet nyújthat, ha egy ember fokozottan ki van téve a szív- és érrendszeri események kockázatának – tette hozzá a szakember.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php