Segít a japán vízterápia a fogyásban?

A japán vízterápia az a gyakorlat, amikor reggelente először több pohár szobahőmérsékletű vizet iszunk. Emellett szigorú, 15 perces étkezési ablakokra ösztönöz, hosszú szünetekkel az étkezések és a nassolások között.

Míg egyesek arról számolnak be, hogy ez a szokás javította egészségük bizonyos aspektusait, sokan elgondolkodnak azon, hogy vajon hatékony eszköz-e a fogyáshoz?

Foto:timesofindia.indiatimes.com

Így működik a japán vízterápia a fogyókúrában


Bár a vízterápia Japánból származik, világszerte nagyrészt a szájhagyománynak köszönhetően vált népszerűvé. A japán vízterápia működésének két fő összetevője van:

Először is, a vízterápia hívei minden reggel éhgyomorra, 45 perccel bármilyen étel vagy ital előtt négy-öt pohár (180 ml) szobahőmérsékletű vizet isznak. (Kezdetben érdemes csak 1-2 pohárral kezdeni, és fokozatosan növelni a mennyiséget). Ezután a nap folyamán a szokásos módon isznak vizet, figyelve a szomjúságjelzésekre.

víz, folyadék

Fotó: 123rf.com

Emellett a legtöbb pártfogó azt ajánlja, hogy lehetőleg csak 15 percig tartson egy-egy étkezés, és legalább 2 óra szünetet tartsunk, mielőtt bármi mást ennénk vagy innánk.

Bár semmilyen korlátozás nincs, hogy mit vagy mennyit ehetünk a vízterápia alatt, a fenntartható fogyáshoz egészséges táplálkozási döntésekre van szükség – nem csak a folyadékbevitelre. Bár a vízterápiának nincs időbeli korlátozása, sokan pár héten vagy egy hónapon belül előnyökről számolnak be, és általában addig folytatják a gyakorlatot, amíg látható eredményeket nem tapasztalnak.

Mit mondanak a kutatások?

 

A támogatók azt állítják, hogy a vízterápia segít megtisztítani az emésztőrendszert, javítja a bélrendszer egészségét, megelőzi a székrekedést, és csökkenti az olyan betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a rák és a magas vérnyomás. Ezeket az állításokat azonban semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá.

Mégis, ha elegendő vizet iszunk, hidratáltak maradunk, ami elősegítheti az optimális agyműködést, az energiaszintet és a vérnyomást, valamint megelőzheti a fejfájást, a székrekedést és a vesekövet.

Ne feledjük viszont, hogy az alapvető vízszükséglet egyénenként változik. Bár a napi 8 csésze (1,9 liter) az általános ajánlás, e mennyiség mögött nincs tudományos bizonyíték. A vízterápia a napi vízszükséglet körülbelül felét fedezheti, ha követi ezeket az ajánlásokat. Kifejezetten a japán vízterápiával kapcsolatban kevés tudományos vizsgálatot végeztek, és a hasonló vízfogyasztási mintákra vonatkozó fogyási bizonyítékok vegyesek. 

 

A hidratálás támogatja a fogyást


A több víz fogyasztása laktató hatású lehet, mivel a víz megtölti a gyomrot. Ez pedig  megakadályozhatja a sóvárgást és a túlevést, amelyek egyébként hozzájárulhatnak a nem kívánt súlygyarapodáshoz.

Egy tanulmány szerint azok a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek, akik 30 perccel étkezés előtt 2,1 csésze (500 ml) vizet ittak, 13%-kal kevesebb ételt ettek, mint azok, akik nem fogyasztottak folyadékot étkezés előtt. Egy másik, közepes testsúlyú férfiakkal végzett vizsgálat is hasonló eredményeket hozott.

Mi több, egy áttekintés szerint a vízivás jelentősen növeli a nyugalmi energiafelhasználást (REE) felnőtteknél. (Az REE a szervezet által nyugalomban elégetett kalóriák alapszámát jelenti.) Emellett a kutatások azt is bizonyították, hogy a cukorral édesített italok vízzel való helyettesítése elősegítheti a súlygyarapodást. Végül pedig a 15 perces étkezési ablakok és az étkezések és uzsonnák közötti szünetek tovább csökkenthetik a kalóriabevitelt.

Foto:123rf.com

A tanulmányok eredményei vegyesek

A vízterápia 15 perces étkezési ablakai ronthatják a hosszú távú fogyást, mivel a bélrendszerednek nincs ideje jelezni az agynak, hogy jóllakott. Ennek eredményeként túl sokat és túl gyorsan ehetünk. Egy tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik gyorsan ettek, háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki túlsúly, mint azoknál, akik nem ettek. Ezzel szemben a lassú étkezés a túlsúly kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár együtt. A kutatásokból továbbá kiderül, hogy a kalóriakorlátozás kezdetben fogyást eredményezhet, de hajlamos növelni az éhséghormon, a ghrelin szintjét. Ez pedig az egyik oka annak, hogy a fogyókúrázóknak csak 20%-a tartja meg hosszú távon a súlyát.

Javítja a vizsgaeredményeket a vízivás?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.