Mindig más zsír-íz 2021-02-13 Diéta, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Sokakat vonzanak a zsíros, tejszínes ételek, ám egy vizsgálat szerint vannak, akik kiérzik ezekből az élelmiszerekből a hozzáadott zsírt, ezért kevesebbet fogyasztanak belőlük. Néhány ember szervezete egy génváltozatnak köszönhetően kevésbé észleli a zsírt az élelmiszerek feldolgozása közben, ezért tudat alatt többet kíván belőle. „Azok, akik érzékenyebbek rá, jobban tudják szabályozni a zsírfogyasztásukat. Ezeket az embereket kevésbé fenyegeti az elhízás, mivel már kis mennyiséget is megéreznek.” – véli Kathleen L. Keller, a New York-i Elhízáskutató Intézet munkatársa. Milyen zsírok szükségesek az egészséges táplálkozáshoz? Mi a biológiai szerepük? Rettegett zsírok – Melyikből nem lesz baj Keller és kutatócsoportja 317 egészséges fekete diák étkezési szokásait vizsgálta. A résztvevők azonos bőrszíne azért volt fontos, hogy egymáshoz minél hasonlóbb génállománnyal rendelkezzenek. Céljuk az volt, hogy felfedezzék náluk a CD36 nevű génváltozatot, amely a hozzáadott zsírt tartalmazó élelmiszerek felismeréséért felelős. Foto:123rf.com A kutatók arra kérték a kísérleti alanyokat, jellemezzék az étrendjüket, és mondják el, mennyire szeretik az olajos, tejszínes salátaönteteket. A résztvevők 21 százaléka került a rizikócsoportba, ők voltak azok, akik az átlagnál jóval nehezebb ételeket részesítették előnyben. Foto:pixabay.com Az agyról készült speciális felvételekkel igazolták, hogy a zsíros ételek élvezetéért két agyi terület, az orbitofrontális- és a cinguláris kéreg a felelős. E két rész érzékenysége befolyásolja a csoki utáni vágyat is. „Annak felfedezésével, hogy egyesek érzékenyebbek a zsírra, magyarázatot adhatunk arra, hogy miért népszerűtlenebbek a zsírmentes élelmiszerek.” – mondta el Jeannie Gazzaniga-Moloo, az Amerikai Dietetikus Társaság szóvivője. Keller pedig hozzátette, hogy az étrend összeállításakor érdemes a személyes lelkialkatot is figyelembe venni. Forrás: https://napidoktor.hu/index