Zsíros cupákok, gyenge csontok

Azoknak a túlsúlyos tinédzser lányoknak nagy valószínűséggel alacsonyabb a csontsűrűsége, akiknél a zsigeri zsír aránya magasabb, mint a bőr alatti zsíré.

A túlsúlyosak esetében már megfigyelték, hogy a nagyobb mennyiségű zsigeri zsír növeli az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szív- és érrendszeri panaszok vagy a diabétesz. Az új tanulmány azonban – amelyet a Massachusettsi Kórház orvosa, Madhusmita Misra és kollégái tettek közzé ? arra is rámutat, hogy a zsigeri zsír állományának aránya a csontok egészségét is befolyásolja.

Az új ismeretanyag különösen fontos, hiszen a túlsúlyosság, az elhízás egyre nagyobb mértékben jellemző a fejlett országok lakosságára, és nemrég más kutatások arra is rámutattak, hogy a túlsúlyosak esetében a csonttörések kockázata magasabb.5239A kutatásban résztvevő 30 tinédzserkorú lány (fele-fele arányban normális és túlsúlyos, 12 és 18 év között) MRI és DXA (kettős energiaszintű röntgen-abszorciometria) vizsgálatoknak vetették alá, amelyek során képet kaptak a lányok zsigeri és bőr alatti zsírmennyiségéről, valamint a csontsűrűségükről is.

Az eredmények alapján pedig megállapítást nyert, hogy a bőr alatti és a zsigeri zsír fordítottan arányos a csontsűrűség értékekkel, azaz a bőr alatti zsír aránya pozitívan hozható összefüggésbe a csontsűrűséggel, míg a zsigeri zsír azzal ellentétesen.

A kutatóknak azonban egyelőre nincs világos elképzelésük arról, hogy mi okozhatja ezt a kapcsolatot a zsír és a csontsűrűség között.

Forrás: