Mindennapi főzelékünk, add meg nekünk 2012-05-16 Diéta Megosztás: Tweet A magyar konyha egyedülálló különlegessége a zöldségből készült főfogás, a főzelék, mondhatni hungarikum. De mi a főzelékek jelentősége étrendünkben? Ásványi anyag – és magas rosttartalma miatt pedig kimondottan egészséges, és amennyiben megfelelő módon – gőzben vagy párolással – készítjük el, magas vitamintartalma sem elhanyagolható. Miért fogyasszuk rendszeresen? A zöldség- és főzelékfélék egyik legnagyobb értéke az élelmi rosttartalom. Ezen élelmiszerek bőséges fogyasztása különösen hasznos lehet fogyókúra esetén, hiszen mindazon túl, hogy energiatartalmuk alacsony (a száraz hüvelyeseket kivéve), növelik teltségérzetünket, ezáltal jóllakottság érzetünk is tovább tart. A zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök magas élelmi rosttartalmuknak (pektin) köszönhetően gátolják a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezért rendszeres fogyasztásukkal csökkenthetjük a vér koleszterin szintjét, illetve lassíthatjuk a szénhidrátok felszívódását. A zöldség-és főzelékféléknek számos vitamint: B1-, B2-, B6-, C-, K- vitamint, folsavat-, valamint karotinoidokat tartalmaznak. Bizonyos zöldségekben – brokkoliban, zöldborsóban, bimbós kelben, parajban, spárgában, zellerben – jelen van még a manapság „szépségvitaminként” is emlegetett E-vitamin is. A zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök mindezeken kívül jó kálium-, magnézium és közepes kalciumforrások. Vastartalmuk ugyanakkor nem jelentős, állati fehérje nélkül pedig rosszul hasznosulnak a szervezetben. Rendkívül jelentős a zöldség-főzelékfélék antioxidáns (E-,C-vitamin, karotinoidok, cink, szelén, flavonoidok) tartalma is. Ezek az antioxidánsok a már említett élelmi rostanyagokkal együtt megelőzhetik az érelmeszesedés, illetve számos daganatos betegség kialakulását. Milyen formában fogyasszuk őket? Az igazán ízletes főzelékek elkészítésének nyitja a minőségi alapanyag. Lehetőség szerint mindig a szezonnak megfelelő, friss zöldségekből főzzünk. Ha erre nincs mód, akkor inkább a mélyhűtött zöldséget válasszuk a konzerv helyett. vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3); Forrás: