Mi a különbség a dióvajak között?

Milyen értékes tápanyagokat fogyaszthatunk velük?

A dióvajak ízletes rágcsálnivalók és egészséges zsírokat tartalmaznak, vagyis határozottan ajánlott ételek. Mi a különbség azonban köztük, milyen értékes tápanyagokat rejtenek?

Ha eddig még nem fogyasztottuk őket, érdemes próbát tennünk a dióvajakkal! Természetesen csak akkor, ha nem szenvedünk dióallergiától. Azoknak, akik nyugodt szívvel ehetik ezeket az ízletes csemegéket, érdemes tudniuk, milyen értékes tápanyagokat tartalmaznak a dióvajak.

Ezek a kenhető finomságok nemcsak jó zsírokkal látnak el minket. Segíthetnek a fogyásban, magas a fehérje- és a rosttartalmuk, valóságos antioxidáns-bombák, nagy mennyiségben rejtenek magnéziumot. Hozzájárulnak a koleszterinszint kordában tartásához, segítenek megelőzni a szívbetegséget és a cukorbetegséget – utóbbi kontrollálásában is nagy szerepet játszanak.

Lássuk azonban, miben különböznek egymástól a legnépszerűbb dióvajak.

1.Mandulavaj: az egyik leggyakoribb típus a földimogyoróvaj után. Kiváló B7-vitamin forrás, melyet biotin néven is ismerhetünk. Ez a tápanyag nélkülözhetetlen a szervezetben, mert segíti az elfogyasztott zsír, cukor és protein feldolgozását. Hozzájárul a vércukorszint stabilan tartásához és egészségessé varázsolja a bőrt.

mogyorovajas_kes

Foto:pixabay.com

2.Brazil dióvaj: ez a dióvajféle tökéletes szelénforrás, mely folyamatosan támogatja a pajzsmirigy működését, segítve a szervezetnek a genetikai anyag (DNS) előállításában – de az immunrendszert is javítja. Kutatások alapján védi a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros részecskéktől is. Érdemes fogyasztani ezt a dióvajat, mert aki kevés szelént visz be szervezetébe, annál valószínűbb a rákbetegség kialakulása.

3.Kesudióvaj: a kesudió valójában nem dió – hanem egyfajta almamag. Maga a gyümölcs rendkívül értékes csemegének számít Brazília tengerparti területein, ahol nagy mennyiségben terem. Akár diófélének, akár magnak nevezzük, kiváló rézforrás, melyre szervezetünknek szüksége van a szövetek és a vér táplálásához, valamint az energiatermeléshez. A kesudióvaj antioxidáns-tulajdonságokkal is rendelkezik, amely védi sejtjeinket a károsodástól.

Foto:pixabay.com

4.Sima dióvaj: a dió a szívre nézve egészséges Omega-3 zsírsavak egyik legjobb, nem állati eredetű forrása. Elsősorban az alfa-linolénsav (ALA) nevű típussal látja el a szervezetet, amely más Omega-3 típusok építőkövének tekinthető. A dióvajat nem feltétlen könnyű boltokban megtalálni, de akár otthon is elkészíthető élelmiszer-feldolgozó gép segítségével.

A mogyorókrém sokunk egyik kedvenc édessége, az evésen kívül azonban minimum nyolcféle egyéb módon is fel lehet használni. Ki hinné, hogy a mogyoróvaj jó bőrápolónak és elveszi a halszagot?

8 tipp, hogy mire jó a mogyoróvaj

Hogyan kerüljük el a penészedést?

A diófélék néha penészednek és ez a dióvajban is megjelenhet. Az egyik penészféléből aflatoxin keletkezik, amely akár májrákot is kiválthat. Az élelmiszer-feldolgozás szabályainak köszönhetően ezeket ellenőrzik.

Meleg, párás éghajlaton azonban gondot jelenthet a diófélék és a dióvaj tárolása. Ha dióvajat készítünk, tartsuk a diót hűvös, száraz helyen – minden olyan darabot pedig, amelyik penészes, ráncos vagy elszíneződött, dobjunk ki. A diófélék fagyasztóban tárolásával szintén elkerülhető a romlás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.