10 tipp a cukorbetegség megelőzése érdekében – 2. rész

Mit ne tegyünk, hogy elkerüljük a diabéteszt?

Senki sem szeretne diabéteszben szenvedni. Mégis, az emberek jó része sokat tesz érte. Íme azok a mindennapokban bőven előforduló szokások, melyek a kialakulásáért felelősek – és a tippek a cukorbetegség megelőzéséért.

A diabétesz egy igen kellemetlen állapot, amely a mindennapokban nagymértékben befolyásolja az ember normális életvitelét. Érdemes tehát tenni azért, hogy ne alakuljon ki szervezetünkben. De hogyan?

Íme azok a szokások, amelyek hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához. Cikkünk első részében az első 5-ről esett szó, lássuk a többit.

6. Éjszakai evés: a vacsorát érdemes úgy időzíteni, hogy órákkal később ne fanyalodjunk újabb evésre. Ha ugyanis rendszeresen éjszaka eszünk, vércukorszint növekedést okozunk és megzavarjuk az inzulinszekréciót. Kerüljük ezt a szokást, ha a cukorbetegség megelőzése a célunk. Három, jól időzített ételnek egy kiegyensúlyozott étrend keretében elégnek kell lennie a nap folyamán. Általa jobban szabályozható a vércukorszint és éjjel nem is leszünk éhesek. Ha mégis megéheznénk később, ne fánkkal és chipsszel csillapítsuk éhségünket – s ne is kenyérrel. A répa és a hummus például kiváló éhségcsökkentő páros.

Fotó: 123rf.com

7. Sok vaj fogyasztása: vigyázzunk a vajjal – ha majdnem olyan vastagon áll a kenyéren, mint a szelet maga, nem tesz jót nekünk. A vaj és egyéb telítetlen zsírok összefüggésben állnak az inzulinrezisztenciával, amely a 2-es típusú diabétesz kockázati tényezője. A növényi alapú olajok egyszeresen telítetlen zsírokkal egészségesebb alternatívák. Ilyen az olíva olaj, mely a szívre nézve is egészséges, de a cukorbetegség megelőzésében is előnyös. Érdemes ugyanakkor kevés olajat használni, mert az olaj is kalóriadús – olajspray-jel sokszor jobban járunk, ha minimális is elegendő a főzéshez.

8. Vásárlás lista nélkül: a cukorbetegség megelőzése és a kívánt fogyás elérése szempontjából kritikus fontosságú a tervezés. Szánjunk időt a menü összeállítására, s azokat az egészséges összetevőket vásároljuk meg, amelyekre tényleg szükségünk van. A zöldségekben gazdag étrend kitűnő a vércukorszint kontrollálásához és a diabétesz elkerüléséhez.

9. Érzelmi evés: bizony, sokakkal előfordul, hogy ha szomorúak, értéktelennek érzik magukat és reménytelennek gondolják helyzetüket, az evésbe menekülnek. Ez nemcsak a cukorbetegség megelőzése terén nem segít, de jelentős súlygyarapodással is járhat. A depresszív emberek egy tanulmány szerint sokkal hajlamosabbak figyelmen kívül hagyni vércukorszintjüket, s nem tesznek sokat azért, hogy elkerüljék a diabéteszt. Pedig ha betartjuk az egészséges étrendet, a hangulatunk is javulni fog.

10. Éjszakai bagoly-lét: ha képtelenek vagyunk abbahagyni a hizlaló ételek fogyasztását, érdemes korábban aludni térnünk. Aki kevesebb mint 6 órát alszik, megzavarja a vércukorszintjét és az éhséget kontrolláló hormonokat, s ez súlygyarapodáshoz vezethet. A nem elegendő alvást egyébként már sokszor összefüggésbe hozták kutatók a 2-es típusú diabétesz kialakulásával.

Fontos, hogy amennyiben alvásproblémánk van, kezeltessük magunkat s ne szenvedjünk! A horkolás gyakran annak a jele, hogy alvási apnoéval küzdünk – ez szintén érinti a vércukrot és a szív egészségét, s cukorbetegséghez is vezethet. Lényeges tehát kivizsgáltatnunk magunkat.

Diabétesz és a fogamzásgátlók

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

 1. Jáger László

  És ha nem eszem sokat azkor soha nem leszek diabéteszes!!!???
  Csak érdeklődöm
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.