Mérgező édesvízi halak 2023-01-28 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Mérgező adalékanyag az ivóvízben? – Amerika retteg Az édesvízi halak is felszívták a toxikus szert Nagy mennyiséget találtak egy mérgező adalékanyagból édesvízi halakban, szerte az Egyesült Államokban. A perfluoroktán-szulfonsav toxikus anyagról van szó. Veszélyes mennyiségű mérgező adalékanyag került Amerikában az ivóvízbe – mutatott rá egy új tanulmány. A toxikus anyagot nagy mennyiségben találták meg az Egyesült Államok folyóiban és a Nagy-tavakban kifogott édesvízi halakban – s eljutott az ivóvízbe is. A szintetikus toxin, a perfluoroktán-szulfonsav vagy PFOS – amelyet a szövetségi kormány fokozatosan megszüntetett -, a perfluor-alkil- és polifluor-alkil avagy PFAS-nak nevezett adalékanyagok nagyobb csoportjainak része. Fotó: 123rf.com Évtizedek óta alkalmazzák őket fogyasztási cikkekben és „örök vegyszerekként” emlegetik, mivel nem bomlanak le normálisan. A vegyszerek beszivárogtak az ivóvízbe, így megtelepednek halakban, haszonállatokban, tejtermékekben és más állatokfajtákban is, amelyek Amerika élelmiszer-ellátásába kerülnek. A Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency – EPA) adatait az Environmental Working Group, egy nonprofit környezetegészségügyi szervezet elemezte – majd az Environmental Research folyóiratban tették közzé. Az EWG szerint a Környezetvédelmi Ügynökség a PFOS-ből 70 rész per billiót engedélyez az ivóvízben, ám 2022-ben azt javasolta, csökkentsék a mennyiséget 0,02 rész per billióra. A perfluoroktán-szulfonsav korábban a 3M cég Scotchgard nevű termékének és folteltávolító szereinek az összetevője volt. Az elemzett édesvízi halakban ugyanakkor gyakori volt a 8000 rész/trillió mennyiség. Ez azt jelenti, hogy egy adag hal elfogyasztása ugyanolyan szintű PFOS-t eredményezhet, mint ha 1 hónapon át isszák az emberek a szennyezett vizet – hívta fel a figyelmet az Environmental Working Group csoport. „Az édesvízi halakban a perfluor-alkil- és polifluor-alkil-anyagok (PFAS) medián mennyisége elképesztő mértékben, 280-szor volt nagyobb, mint az örök vegyszerek mennyisége, amelyet egyes kereskedelmi forgalomban kifogott és értékesített halakban észleltek – írta az EWG. – Az egyetlen étkezés alkalmával megevett édesvízi hal tehát hasonló PFAS-kitettséghez vezethet, mintha a boltban vásárolt halakat 1 éven át, naponta ennénk.” A PFAS vegyszerek magas koleszterinszinthez, rákhoz és krónikus betegségekhez köthetők, de az oltásokra adott korlátozott antitestválasszal is összefüggnek – mutatott rá a CNN a Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvostudományi Akadémiára hivatkozva. Halat s vadat, s mi jó stresszoldás! – a halak a bot végén is oldják a stresszt Forrás: Adrina - napidoktor.hu