Mérgező chili? 2011-04-15 Diéta Megosztás: Tweet Gilisztafarm vize táplálja a legerősebb chilit Ausztráliában, ami annyira csíp, hogy védőfelszerelés kell a feldolgozásához. Az extra erős is túl gyenge kifejezés az Ausztráliában egy gilisztatenyésztő telep közelében termelt új chilifajtára: a termés annyira erős, hogy feldolgozásakor védőfelszerelést kell viselniük a munkásoknak. A chilit termesztő Marcel de Wit az Australian Geographic című lapnak elárulta a titkot: a növényeket a gilisztafarm elhasznált vizével öntözik. "Egyszerűen kegyetlenül erős. Amikor feldolgoztuk az új módszerrel trágyázott termést, vegyvédelmi ruhát és kesztyűt kellett viselnünk. Aki nem viseli a felszerelést, annak a keze két órán át ég" – mondta el terméseiről de Wit, aki The Chili Factory néven Sydneytől 90 kilométerre üzemelteti családi vállalkozását. A gilisztatenyésztő farmról elfolyó víz növekedési hormonok és különleges baktériumok mellett kitint is tartalmaz. Ez utóbbi a rovarok páncélját alkotó anyag, amely többek között kozmetikumokban és gyógyszerekben szolgál keményítőként. A Scoville-skála, azaz a csípős paprikafajták relatív kapszaicintartalmának mérésére használatos mértékegység szerint de Wit chilije 1,4 millió egységet tartalmaz. A skála az "aktív", vagyis csípő részek aránya alapján számszerűsíti az erőt. Az eddig ismert legerősebb Tabasco szósz is csupán harmincezer egységet tartalmaz. De Wit elmondása szerint már kérelmezte, hogy termését a világ legerősebb chilijeként bejegyezzék a Guinness Világrekordok Könyvébe. Forrás: