Magyarország tortái: milotai mézes grillázs és ribizlihabos-almás réteges 2013-08-20 Diéta Megosztás: Tweet A nemzeti ünnep alkalmából a budai rakparton felállított gasztrosétányon mutatták be kedden Magyarország 2013-as tortáját és Magyarország cukormentes tortáját; a milotai mézes grillázstortát és a ribizlihabos-almás rétegest a közönség már meg is kóstolhatja. Idén immár hetedik alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája pályázatot. A cukrászok innovációs képességét évről évre próbára tevő versenyen ezúttal 365-en indultak – mondta el a gasztrosétány Clark Ádám téri színpadán a szeles idő ellenére összegyűlt szép számú érdeklődő előtt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének Elnöke. Pataki István emlékeztetett: az országtorta receptje tegnap óta elérhető az interneten is. Az összetevők közül meghatározó a dió, a csonthéjas gyümölcsből a nemzeti ünnepre elkészített 32 ezer szelet tortához egy tonnányit használtak fel, míg tejből 1000 liter, tojásból 10 ezer darab fogyott – közölte. Mautner Zsófia szakíró, a Magyarország cukormentes tortája pályázat zsűritagja hangsúlyozta: mindkét édesség természetes alapanyagokból készül. Ribizlihabos-almás rétegek – Forrás:Táfelspicc A ribizlihabos-almás réteges ezen felül nem tartalmaz fehérlisztet sem, mégis minden "tortahedonista" igényeit kielégíti az összetett ízű finomság, amelynek egy szelete mindössze 134 kalóriát tartalmaz – fűzte hozzá. Magyarország tortáját és Magyarország cukormentes tortáját a gasztrosétányon meg is ízlelhetik az érdeklődők, akik máris nagy számban állnak sorban a Bem rakpart és a Csalogány utca kereszteződésénél felállított pavilonnál. A sétány Clark Ádám tér felőli végén mutatkozik be a Magyar Pékszövetség és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, a Pesti Barnabás Szakiskola standjánál a gyerekek kipróbálhatják a tésztagyúrást és -szaggatást, de kapható ezen a szakaszon sparhelten sült rábaközi lepény, bajai haltepertő vagy sörben pácolt süldő malac is. Milotai mézes-grillázsos – Forrás:Táfelspicc Kézműves sörökből a közönség széles választékot találhat a gasztrosétány számos pavilonjában, olyan különlegességeket is, mint a Fóti főzde narancsos-mézes-gyömbéres söre, vagy a rekonstruált ókori recept alapján főzött Hammurápi söre. A Bem rakparton olyan finomságok kóstolhatók, mint például a hajdúsági szarvaskolbász, a juhtúrós-szegfűgombás jérceragu, a kakastöke pörkölt, a rózsafánk vagy a ráchegyi citromos báránykolbászka, míg a Batthyány tér mellett 1,5 méteres kondérban fő a lábszárpörkölt. Forrás: