Karácsonyi menü túlzások nélkül 2022-12-17 Blog, Diéta Megosztás: Tweet A karácsony hagyományosan a nagy családi, baráti lakomák ideje, amikor a gazdagon megrakott asztal köré gyűlünk a szeretteinkkel. Szinte általános jelenség, hogy ilyenkor túlzásokba esünk, amit aztán később rendszerint meg is bánunk. Fotó: 123rf.com Túl sokfélét és túl nagy adagokat eszünk, pedig a közös étkezések lélekre is gyakorolt pozitív hatása egyáltalán nem az elfogyasztott ételek mennyiségén múlik – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Azért sem érdemes túlzásba vinni a főzést, mert egy-két nap múlva már senki sem eszi szívesen ugyanazokat a fogásokat és a mai világban az sem megengedhető, hogy a maradék a kukába kerüljön. Néhány ötlet, amivel elkerülhető, hogy az ünnepi menüvel túlzásokba essünk: Próbáljunk meg szakítani a korábbi berögződéseinkkel, és az adagok ne térjenek el a hétköznapitól, még inkább a hazai táplálkozási ajánlásban, az OKOSTÁNYÉR®-ban javasoltaktól. Az ételmennyiséget a meghívott vendégek létszámához igazítsuk, ne annak a többszöröséhez. Bevásárló listával induljunk vásárolni és minden alapanyagból a pontosan a kiszámolt mennyiséget vegyük. Minél több szezonális hozzávalót használjunk az ünnepi menühöz, például: almát, gyökérzöldségeket (cékla, sárgarépa, zeller), káposztaféléket, gesztenyét, olajos magvakat, sütőtököt, karalábét. Ezeknek nem véletlenül van most a szezonja és ilyenkor az áruk is kedvezőbb. Nézzünk körül, hogy mi van a fagyasztóban vagy a spájzban, és a már meglévő alapanyagainkat igyekezzünk elhasználni. Nem kell ezerféle süteményt sütni, elég lehet egy-két édes és sós, de kiváló desszert például egy szezonális gyümölcstál is (alma, körte, birsalma (sajt), naspolya, szőlő, olajos magvak, kivi, datolyaszilva stb.) Az ünnepen sem kell húst hússal enni, ha a főétel húsos, a leves lehet zöldségkrém, vagy gyümölcsleves. Ez nem csak kiegyensúlyozottabb így, hanem a pénztárcánkhoz is kíméletesebb. Válasszunk hazai halat az ilyenkor szokásos halászléhez, sült halhoz! Nyugodtan készülhet fagyasztott termékből is, nem kell feltétlenül a drágább élő halat venni. Takarékoskodjunk az energiával, amit lehet süssünk meg egyszerre! Sokszor még hozzá is ad az ételek zamatához, ha együtt készülnek. A sült húsok mellé remekül illenek a párolt gyümölcsök, akár szószként, akár töltelékként (pl. (birs)almaszósz, aszaltszilvával töltött csirkemell vagy pulyka). Máris egészségesebb lesz a fogás és izgalmasabb is! Szakadjunk el a húst krumplival párosítástól. A köreteket változatosabbá tehetjük, ha a burgonya egy részét kiváltjuk más zöldséggel. A burgonyapürét el lehet készíteni krumpli helyett részben vagy egészen sárgarépából, zellerből, sőt céklából is. A sült krumpli helyett pedig adjunk tepsiben sült sütőtököt, zellert, céklát vagy kelbimbót. Nem csak egészségesebbé, de színpompássá is fogják tenni az ünnepi asztalt. A maradékot fagyasszuk le, vagy megfelelően csomagolva adjuk oda a rászorulóknak! És végére inspirációként az egészségesség és gazdaságosság jegyében újragondolt, ünnepi menüsort ajánlanak a dietetikusok: Almás sütőtökkrémleves Foto:MDOSZ Töltött káposzta Foto:MDOSZ Diós, sárgarépás kuglóf Foto:MDOSZ Hasznos tippek az egészséges karácsonyi étkezéshez Forrás: MDOSZ