Így csináljuk – Egészséges nap reggeltől estig

Ne maradjon ki a sport és a lazítás sem

Gondolkodtunk már azon, hogyan lenne érdemes végigcsinálni egy napot, hogy valóban egészséges nap legyen? Íme néhány tipp ehhez.

Milyen egy egészséges nap? Gondolkodtunk már azon, hogyan lehetne kivitelezni? Mi szükséges ahhoz, hogy nagyjából minden a helyén legyen? Lássunk ehhez néhány tippet.

1.Reggel 6 óra: tiltsuk le a szundi gombot!

Ha mi magunk vagy a családunk állandóan „még 10 percet” kér, nem árt tudni, hogy az extra alvás általában csak fáradtabbá tesz.

A rövid, megszakított alvási ciklusok szédelgőssé tehetik a napunkat. Tartsuk magunkat ahhoz az órához, amikorra felhúztuk az ébresztőt, érdemes ezt még hétvégén is követni. Ugyanez igaz az estére is: jobban járunk, ha mindig ugyanabban az időpontban fekszünk le aludni. Az egészséges nap egy következetes alvási ütemtervvel kezdődik.

2. Reggel 6:30: végezzünk egy kis testmozgást!

Kezdjük a napot egy testgyakorlással, amely erősíti az egész testet: a fekvőtámaszozás erre tökéletes. Feküdjünk hasra, majd könyökeinkre támaszkodva emeljük meg magunkat. A hát egyenes, a has feszes, az alkar a padlón. A nyakat is tartsuk egyenesen. Tartsuk ki magunkat 1 percig.

A fekvőtámaszt szinte bárhol el lehet végezni, ahol szilárd a talaj. Sőt, a gyerekeknek is könnyen megtanítható egy egészséges nap elkezdéséhez.

3.Reggel 7 óra: reggeli szünet

A reggelizés számos előnnyel jár. Ha megfelelően étkezünk ilyenkor, egész nap jól érezzük majd magunkat – ez testünkre és agyunkra is igaz. Segít, hogy telítettebbek legyünk és ne jusson eszünkbe egészségtelen dolgokat nassolni.

A legjobb reggeli a fehérje-szénhidrát kombináció. Például egy teljes kiőrlésű pirítós tükörtojással, mandulavaj egy kis almán, alacsony zsírtartalmú joghurt friss bogyós gyümölcsökkel.

4.Reggel 8:30: relaxáljunk utazás közben

Ha a munkába menet buszra, villamosra kell szállnunk, olvassunk vagy hallgassunk zenét. Az egészséges nap része a relaxáció is, amelyre akár a munkahelyre tartva is időt szánhatunk.  A csúcsforgalom elkerülése érdekében érdemes olyan órában utazni, amikor kevesebb az ember. Minden kisebb mértékű stresszkezelés fontos.

5.Dél: lazítsunk ebédidőben

A relaxálás segíthet energiát gyűjteni az egészséges nap további részére. Ebéd után próbáljunk meg kicsit kikapcsolni, még ha rövid idő áll is rendelkezésünkre. Járjunk egyet például a háztömb körül, vagy találjunk egy helyet, ahol kifújhatjuk magunkat és pár perc alatt felfrissülhetünk.

Gyermekeinknek is tanítsuk meg: ezek a rövid, de hatékony stressz-kezelő módszerek nagyon fontosak ahhoz, hogy újra energiát gyűjtsünk.

6.Délután 3:30: okos nassolás

Egy-két étkezések közötti nassolás megengedett, de lényeges, mit eszünk! Kerüljük a magas cukortartalmú finomságokat, amikor vércukorszintünk leesik. Tartsunk inkább egészséges nassolnivalókat az asztalon otthon és a munkahelyen is.

Ezek legyenek elérhetőek a gyermekek számára is. Válasszunk olyasmit, amely fehérje és szénhidrát keveréke, mert lassan szabadítja fel az energiát és hosszabb ideig kitart. Együnk szelet almát mogyoróvajjal, teljes kiőrlésű kekszet zsírszegény sajttal, vagy legyen nálunk könnyen fogyaszthatóra vágott zöldség és hummus.

7.Délután 5:30: ha hazaértünk, menjünk ki

A különféle találkozók, üzleti teendők, szülői értekezlet vagy az orvos meglátogatása mellé iktassuk be a testmozgással töltött időt is. A családi sport ugyanolyan fontos egy egészséges naphoz!

Kezdjük egy félórás sétával a környéken, legalább heti 3 alkalommal, amikor mindenki hazaért a munkából és az iskolából.

8.Este 6:30: családi vacsora

A családi étkezéseknek komoly előnyük van a gyermekekre nézve. Legyen egy egészséges nap része, hogy összeül este a família és együtt falatozik. Kutatások kimutatták, hogy minél több a családi étkezés, annál kiegyensúlyozottabba érzelmileg a csemeték, s kevesebb esélyük van az elhízásra is.

 

9.Este 7 óra: házimunka némi agy-lazítással

A koraesti órák alkalmasak arra, hogy miközben megcsináljuk a házimunkát, pihentessük agyunkat. Tanítsuk meg gyermekeinket is arra, hogy a mosogatás, ruhahajtogatás vagy pakolás közben minden energiánkkal a feladatra figyeljünk, s ezzel kiszellőztessük az agyunkat. A tévét és egyéb zavaró tényezőket ilyenkor iktassuk ki.

Legyünk teljesen a pillanatban. Ne gondolkodjunk azon, mi következik holnap.

10.Este 7:30: legyünk egy kicsit gyerekek!

Egy egészséges nap része, hogy negyed-fél órát a gyerekekkel is játsszunk este. Ilyenkor csak rájuk figyeljünk, ne a telefonra és ne a tévére. Ha minden, gyermekkel töltött időnk képernyő, házi feladat, házimunka közben telik, mindannyian stresszesek, boldogtalanok, agyilag fáradtak leszünk.

Egy órával lefekvés előtt érdemes kikapcsolni minden monitort és nem a telefonon lógni, mert megzavarják a pihenést, ahelyett, hogy elősegítenék. Fényük meggátolja, hogy álmosak legyünk.

11.Adjunk magunknak elég időt a pihenésre!

Egészséges alvási szokásokkal jó példát mutatunk a gyermekeinknek is. Az alvás hanyagolása megakadályozza, hogy megfelelően együnk és fizikailag aktívak legyünk. Szervezetünk legjobban a követhető alvási ütemtervre reagál.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.