Fontos a rostokban gazdag táplálkozás! 2019-12-01 Blog, Diéta, Egészséges otthon 2 Kommentek Megosztás: Tweet A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappillére a rostokban gazdag étrend, amely ellenállóvá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben. Az egészséges táplálkozás – a környezeti ártalmak és az emberek általános egészségi állapotának romlása miatt – az elmúlt évtizedekben vált igazán fontos kérdéssé. A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappillére a rostokban gazdag étrend, amely ellenállóvá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben. Rostok növényi eredetű táplálékokban, elsősorban gyümölcs és gabonafélékben, zöldségekben és hüvelyes növényekben találhatók. Rostok két csoportja A rostokat két nagy csoportra oszthatjuk, az oldható és az oldhatatlan rostokra. Oldható rostokat gyümölcsökben, zöldségekben, magvakban, árpában, zabban találunk, míg oldhatatlan rostokat a teljes értékű magvak és a magok, gyümölcsök, zöldségek héja tartalmaz. Megelőzésre is használhtó a rostban gazdag táplálkozás? Rostokban gazdag táplálkozással olyan súlyos betegségek előzhetőek meg, mint a szív és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség vagy a vastagbél megbetegedései. A rostok serkentik a rágást, a nyáltermelődést, a gyomorsavak kiválasztódását. Jótékony hatással vannak a bélmozgásokra, serkentik az emésztést. Kutatások bizonyították, hogy a nagyobb mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt stb. fogyasztók között kisebb a rosszindulatú rákos megbetegedések aránya, mint másoknál. Az oldható rostok jótékonyan befolyásolják a szív és érrendszeri megbetegedéseket. A rostok ugyanis “megkötik” az epesókat, gátolva ezzel a koleszterin felszívódását a vérbe. A szervezetnek az epesók szintetizálásához koleszterinre van szüksége. A rostok folyamatos felhasználása ezért az epesók elvesztésével és azok újraszintetizálásával történik, így csökken a vér koleszterinszintje. Csak annyi rostos ételt fogyasszunk, amennyi szükséges Bár a rostok az egészséges táplálkozás fontos összetevői, túlzott fogyasztásuk mégis káros lehet a szervezet számára, mert megkötik a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és megakadályozhatják a tápanyagok felszívódását a szervezetbe, de hatással vannak a cink, vas és egyéb más elemek felszívódásának mértékére is. Ezért naponta csak annyi rostos táplálékot fogyasszunk, amennyi a szervezet számára könnyen feldolgozható. A legmagasabb rosttartalma a nem finomított gabonaféléknek, a búzakorpának és a hüvelyeseknek van. A zöldségek és a gyümölcsök magas víztartalmuk miatt kevesebb rostot tartalmaznak. Egészségünk megőrzése érdekében érdemes naponta 20-30 gramm oldható és oldhatatlan rostokban gazdag élelmiszert fogyasztani. Ezt a mennyiséget 2-4 db gyümölcs vagy zöldség, 6-8 kanálnyi gabonaféle, vagy teljes kiőrlésű gabonaféléből készült kenyér vagy péksütemény fedezi. Ha naponta megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét fogyasztunk, a szervezetben megnő a vitamin, és az ásványi anyag mennyisége, ezáltal nő a szervezet ellenálló képessége is a betegségekkel szemben. Forrás: https://napidoktor.hu/index 2 hozzászólás Hogyan segítsük a túlterhelt emésztőrendszerünket – Lélekéltető 2017-10-31 […] mustármag az élelmi rostok nagyszerű forrása, melyek javítják az emésztést, mivel a belek mozgását megkönnyítik – […] Áldásos mustármag hatása az egészségre | 2021-09-27 […] mustármag az élelmi rostok nagyszerű forrása, melyek javítják az emésztést, mivel a belek mozgását […]
Hogyan segítsük a túlterhelt emésztőrendszerünket – Lélekéltető 2017-10-31 […] mustármag az élelmi rostok nagyszerű forrása, melyek javítják az emésztést, mivel a belek mozgását megkönnyítik – […]
Áldásos mustármag hatása az egészségre | 2021-09-27 […] mustármag az élelmi rostok nagyszerű forrása, melyek javítják az emésztést, mivel a belek mozgását […]