Ezeket a fogyókúrás tippeket nem szabad megfogadni

Az interneten nincs hiány fogyókúrás tanácsokból. Bár egyesek hasznosak, mások hatástalanok, félrevezetőek vagy egyenesen károsak.

Íme 8 fogyókúrás tipp, amelyet teljesen figyelmen kívül kell hagyni

1. Mindig reggelizz, még akkor is, ha nem vagy éhes.
Talán hallottad már, hogy fontos reggelizni, hogy az éjszakai alvás után felpörgesse az anyagcserédet.

Ezért sokan erőltetik magukat, hogy reggel egyenek, még akkor is, ha nem éhesek. A reggelizés azonban nem feltétlenül előnyös a fogyás szempontjából.

Valójában tanulmányok kimutatták, hogy a reggeli fogyasztása vagy kihagyása nagyon kevéssé befolyásolja a testsúlyt, sőt, a reggeli kihagyása még kissé nagyobb súlycsökkenést is eredményezhet.

Egy vizsgálatban a reggelit kihagyó emberek végül 144 kalóriával többet ettek ebédre, mint azok, akik reggel étkeztek. A nap végén azonban a teljes kalóriabevitelük így is 408 kalóriával volt alacsonyabb.

fogyókúra, diéta, fogyás

Foto:123rf.com

2. Ne mérd magad minden nap
A súlyod napról napra ingadozhat, több tényező hatására. Emiatt sok forrás szerint kerüld a mindennapos mérlegelést, amikor fogyni próbálsz. Bár ennek látszólag van értelme, de az ellenkezője is igaz.

Egy 6 hónapos, túlsúlyos embereken végzett vizsgálat során azok, akik minden nap mérlegre álltak, kevesebb kalóriát fogyasztottak, és átlagosan testsúlyuk 6,6%-át veszítették el, szemben a kontrollcsoportba tartozókkal, akik testsúlyuk kevesebb mint 1%-át veszítették el.

Egy másik tanulmányban 40 túlsúlyos ember mérlegelési szokásait vizsgáló kutatók megállapították, hogy azoknál, akik 1 hónapnál hosszabb szünetet tartottak a mérlegelésben, nagyobb volt a súlygyarapodás kockázata.

Foto:123rf.com

3. Tarts gyümölcsnapot
A gyümölcslé-kúrák, más néven gyümölcslé-böjtök nagyon népszerűek. A híveik azt állítják, hogy egy hét alatt akár 4,5 kg is fogyhatsz, és megszabadíthatod a szervezetedet a méreganyagoktól. Azonban nagyon kevés kutatás bizonyítja, hogy a gyümölcslé-kúrák biztonságosak vagy hatékonyak.

Egy vizsgálatban nők 7 napon keresztül citromlé és szirup keverékét itták, amely kevesebb mint 500 kalóriát tartalmazott. Fogytak és csökkent az inzulinrezisztencia. Bármilyen ilyen alacsony kalóriatartalmú diéta fogyást okoz, de nem valószínű, hogy tartós eredményt hoz. A fő probléma az, hogy a tisztítókúra nem alakít ki olyan típusú egészséges étkezési szokásokat, amelyek szükségesek a fogyás hosszú távú fenntartásához.

Fotó: pexels

4. Ne fogyj gyorsan
A hagyományos tanács az, hogy lassan fogyj, így nagyobb eséllyel tarthatod meg az alacsonyabb súlyodat. Bár természetesen rendben van, ha lassan fogysz, a legújabb kutatások szerint a kezdeti gyorsabb fogyás nem növeli a visszahízás kockázatát. Sőt, úgy tűnik, hogy a gyors fogyás előnyös a hosszú távú fogyás szempontjából.

Egy tanulmány szerint azok, akik az első hónapban gyorsan fogytak, ötször nagyobb valószínűséggel veszítették el testsúlyuk 10%-át 18 hónapon belül, mint azok, akik lassabban kezdtek fogyni. Egyes fogyókúrás módszerek azonban jobbak, mint mások. A kalóriák extrém alacsony szintre csökkentése kezdetben gyors fogyást eredményezhet, de ez valószínűleg nem lesz tartós.

5. Fókuszáljon a kardio edzésekre
A szív- és érrendszeri edzés, más néven kardio- vagy aerob edzés csökkenti a stressz-szintet, és jótékonyan hat a szívre és az általános egészségre. Azonban a kardió nem a legjobb edzésstratégia a fogyáshoz. A szív- és érrendszeri edzésre adott fogyási válasz nagyban függ az egyéntől. Vannak, akik a kardió edzés hatására fogynak, míg mások megtartják vagy kis mértékben híznak. A legjobb stratégia a fittség eléréséhez és az izomtömeg megőrzéséhez a fogyás mellett az erőnléti edzés és a kardió kombinálása.

Foto:123rf.com

6. Minimalizáld a magas zsírtartalmú ételeket
A közhiedelemmel ellentétben nem minden zsír árt az egészségednek, és az összes zsíros étel kerülése nem feltétlenül segít a fogyásban. A zsírban kétszer annyi kalória van, mint a fehérjében vagy a szénhidrátokban, de emellett nagyon laktató, és sokáig tart az emésztése. A standard alacsony zsírtartalmú diéták, amelyekben a zsír az összes kalória kevesebb mint 30%-át teszi ki, általában rosszabb eredményeket mutatnak a fogyás szempontjából, mint más diéták, például az alacsony szénhidráttartalmú diéták. Valójában a természetes módon magas zsírtartalmú élelmiszerek, köztük az avokádó, a diófélék és a kókuszdió segíthetik a fogyást.

7. 2-3 óránként egyél
Talán hallottad már, hogy a legjobb, ha sok kis étkezést fogyasztasz a nap folyamán, hogy az anyagcserédet fenntartsd. Ez egy mítosz. Egy kis tanulmányban a kutatók két csoportnak ugyanazt a kalóriamennyiséget adták vagy két nagy étkezésben, vagy hét kis étkezés között elosztva. Nem találtak különbséget a két csoport között az elégetett kalóriákban. Ellenőrzött vizsgálatok kimutatták, hogy a sok kis étkezés nem eredményez nagyobb fogyást, mint a napi három vagy kevesebb étkezés. Mi több, a kutatások a fogyókúrás műtétet követő gyakori étkezéseket összefüggésbe hozták a fogyás csökkenésével 6 hónappal a beavatkozás után.

Foto:123rf.com

8. Csak a kalóriabevitelre összpontosíts
Bár az embereknek kalóriadeficitet kell létrehozniuk a fogyáshoz, a kalóriabevitel csak egy része a történetnek. Az, hogy milyen típusú ételeket fogyasztasz, óriási hatással van az éhségre, az étvágyra és a testsúlyt szabályozó hormonokra. Ezek a tényezők befolyásolhatják a kalóriadeficit elérésének képességét.

Például egy 100 kalóriás csomag perec elfogyasztása nem ugyanaz, mint 100 kalóriás gyümölcs elfogyasztása. A perec finomított szénhidrátokból áll, amelyek megemelhetik a vércukorszintet, éhséget okozhatnak, és túlevéshez vezethetnek. Ezzel szemben, ha ugyanannyi kalóriát magas fehérjetartalmú ételekből szerzünk be, az olyan hormonális változásokat eredményez, amelyek fokozott teltségérzethez és csökkent éhségérzethez vezetnek. Ezenkívül a fehérje nagyobb hőhatással rendelkezik, mint a szénhidrát vagy a zsír, ami azt jelenti, hogy több kalóriát éget el az emésztés során és után.

Bár mindenki egyedi, és az egyének között is vannak különbségek, bizonyos fogyókúrás ajánlások egyszerűen nem működnek a legtöbb embernél.

Hatékony a tonhal diéta?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.