Ételmérgezés télen? 2013-02-05 Diéta Megosztás: Tweet Az ételmérgezések leginkább a nyári hónapokban jellemzőek, azonban a tél is számos veszélyt rejteget. Ha az ételt nem megfelelően – meleg helyen vagy szobahőmérsékleten – tárolod, könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Gyermeked egészségére nézve ezért rendkívül fontos, hogy a romlandó ételeket mindig hűtőszekrényben és frissen tartsd, hogy elkerüld az esetleges megbetegedéseket. Bár a nyár már feledésbe merült, és az ételmérgezéses megbetegedések nem annyira jellemzőek a téli hónapokra, továbbra is érdemes odafigyelned az ételek tárolására. A legnagyobb veszélyforrást ilyenkor a romlott húsételek jelenthetik, hiszen az ünnepek alkalmával sokszor a házi vágások termékei kerülnek az asztalra. Állandó jelleggel ellenőrizd, hogy milyen ételek maradtak a hűtőszekrényben és milyen élelmiszereket tárolsz az éléskamra vagy a spájz hűvösében. A kisebb gyerekek szervezete még kevésbé ellenálló, ezért ők jobban ki vannak téve az ételmérgezések veszélyeinek. De miből is tudhatod meg, hogy ehető-e még egy étel, vagy el kell dobni? Mennyi ideig lehet szobahőmérsékleten tárolni a főtt ételeket? Az elkészült ételeket legfeljebb egy-két órát tárold szobahőmérsékleten, majd amint lehetséges, tedd be a hűtőbe. Ha több ideig állt az étel a konyhában (főleg, ha az majonézes vagy tejszínes) már ne edd meg – még akkor sem, ha jól néz ki – és gyermekednek se adj belőle. Ha tárolni szeretnéd, vagy a maradékot később elfogyasztani, akkor amit a hőmérséklete engedi azonnal tedd be a hűtőszekrénybe vagy más hideg helyre! Mennyi ideig tárolható az étel a hűtőszekrényben? Az ételt típusától függ, de legjobb, ha 3-4 napon belül mindenképp elfogyasztod, hogy ne legyen ideje a penésznek kialakulni vagy a baktériumoknak megtelepedni. Bizonyos ételcsoportok kifejezetten kényesek és veszélyesek, ilyenek például azok, amelyek húst, tejet vagy tojást tartalmaznak. A majonézes és tejszínes ételeket lehetőleg ne tedd el több napra, hanem elkészültük után, frissen fogyasszátok el őket. Az ételmérgezés kockázata és megelőzése Sok mindent tehetsz az ételmérgezés megelőzése érdekében. A megelőző intézkedések az ételkészítés minden szakaszát érintik, az előkészítéstől a főzésen keresztül, egészen a maradékok tárolásáig. Vannak esetek, amikor az élelmiszerek már fertőzött állapotban kerülnek feldolgozásra, vagy a nem megfelelően megmosott kéz vagy a szennyezett konyhai eszközök baktériumokat visznek bele. Ilyenkor a nem megfelelő hőmérsékleten tárolt ételekben a kórokozók és a szaprofiták rohamosan elszaporodhatnak, ételmérgezéses megbetegedéseket okozva. A felelősség nagy része a felnőttekre hárul, de a gyerekek is sokat segíthetnek egy esetleges ételmérgezés és a baktériumok elszaporodásának megelőzése érdekében. A legfontosabb, hogy mindig mossanak kezet, ha a konyhában szeretnének segédkezni. Hogyan tárold megfelelően az ételeket? A téli ünnepek a nagy családi ebédek és vacsorák időszaka. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni az ételmérgezések megelőzésére! A zöldségeket, gyümölcsöket jól meg kell mosni fogyasztás előtt. Erre a gyerekeket is meg kell tanítani. Kizárólag megfelelően elkészített ételeket szabad fogyasztani. Ha például észreveszed a szárnyas húson, hogy a belseje kissé rózsaszínes és nyers, ne egyétek meg! Jól nézd meg, mit eszel, és milyen szaga van. Jó példa erre a tej. Ha ittál valaha megsavanyodott tejet, biztosan nem vágysz még egyszer hasonló élményre. A penész (ami lehet zöld, rózsaszín, fehér vagy barna) szintén azt jelzi, hogy az étel megromlott. Ha az előző napokban elkészített étel maradékát szeretnéd elfogyasztani, fel kell melegíteni. A melegítés által elpusztulhatnak azok a baktériumok, amelyek a hűtőben töltött időszakban kifejlődtek. Mikor a gyermekedet szeretnéd megetetni, mindig melegítsd fel az ételt, még akkor is, ha meg vagy győződve arról, hogy megfelelően volt tárolva! Mivel a gyerekek immunrendszere még fejlődésben van, számukra a felnőtteknél is veszélyesebb lehet a lejárt szavatosságú termékek fogyasztása! Forrás: