Ételek, amik csökkentik a koleszterinszintet

Ha szeretjük a zsíros ételeket, elképzelhető, hogy a vérképünket mutató laborjelentésen a „koleszterin” szó latin megfelelője után szerepel egy-két csillag is.  Nem árt odafigyelnünk arra, hogy ezen a téren is egészségesek legyünk. Különösen férfiként, hiszen a koleszterin-gondok emelik a szívinfarktus kockázatát!

Íme, néhány étel, amelynek rendszeres fogyasztása segít normalizálni a helyzetet.

Rebarbara

A rebarbara számos faját gyógynövényként vagy emberi fogyasztásra is termesztik, az utóbbi elsősorban zöldségként jelenhet meg az étrendünkben, de a tea is gyakori opció. A levelek nyersen és lefőzött állapotban is mérgezők, a levélnyeleket azonban szívesen használják fűszerként is a séfek.
Míg az LDL-koleszterin a vérben felhalmozódva az erek falában rakódik le, a HDL-koleszterin magas aránya azért kedvező, mert e zsírcseppecskékben az erekben már lerakódott koleszterin szállítódik vissza az érfalból a májba, ahol lebontódik. A legutóbbi kutatások abba az irányba mutatnak, hogy a csak „rossz koleszterinként” emlegetett LDL-szint 9 százalékkal csökken, ha egy hónapon keresztül naponta legalább 27 gramm rebarbarát veszünk magunkhoz. A jó hír pedig az, hogy a „jó koleszterinszint” eközben egyáltalán nem változik!

Foto:pixabay.com

Articsóka

Az articsóka elsősorban a megelőzésben király, megakadályozza ugyanis a koleszterin emelkedését a vérben. A legtöbb méregdrága koleszterincsökkentő gyógyszer, amelynek felírásából a gyógyszeripar megél, mindenekelőtt articsókát tartalmaz, koncentrált formában. Német tudósok felfedezték, hogy a rendszeres articsóka-levélfogyasztás ugyanazzal a pozitív hatással jár, amely a koleszterincsökkentő gyógyszer pozitív hozadéka. Mindez negatív mellékhatások nélkül, és ha szerencsések vagyunk, még olcsóbban is! A gourmandok pedig igazán izgalmas recepteket találhatnak, amelyek segítségével a növény könnyedén beemelhető az étrendünkbe.

Foto:123rf.com

Zabkorpa

A megelőzés mindig jobb, mint akár a legtökéletesebb gyógymód, és épp ezért szeretjük a zabkorpát is. A zabkorpa voltaképpen megakadályozza a koleszterin vérben történő felszívódását, így az ott marad, ahol dolga van: többnyire a májban. Szerencsére nem kell túlzásba vinni a fogyasztását, már az is bőven elég, ha naponta két evőkanállal magadhoz veszel a zabkorpából. A zabkorpában lévő béta-glükán az, ami a legtöbbet teszi az egészségünkért. Minden egyes gramm mintegy egy százalékkal csökkenti a rossz koleszterint a szervezetünkben, ráadásul az emésztésünkre is kiváló hatással van. Viszlát, székrekedés, többé nem lesz dolgunk egymással!

zab

Foto:123rf.com

Fokhagyma

Végre egy kaja, ami finom és egészséges! A fokhagyma remekül tisztítja a vért, és megakadályozza, hogy az artériák eltömődjenek: mindez már önmagában véve segít a szívbetegségek megelőzésében. A fokhagymát mindemellett azért is szeretjük, mert a koleszterint is csökkenti – nem árt tehát minél többet használni belőle főzéskor. A tudomány mai állása szerint a fokhagyma csak átmenetileg segít megoldani a koleszterin-problémát, épp ezért a sikeres bevetés érdekében érdemes napi szinten fogyasztani. Persze semmi estre sem randi előtt, de ezt talán nem is kell mondanunk…

Fotó: 123rf.com

Zöld tea

A zöld teát a huszonegyedik század embere újra felfedezte, és jelenleg népszerűbb, mint valaha. A rebarbarához és az articsókához hasonlóan csökkenti a rossz koleszterinszintet, ugyanakkor van egy jó tulajdonsága, amit a két zöldség nem mondhat el magáról: emeli ugyanis a jó koleszterint a szervezetünkben. Így aztán a koleszterint-problémát rögtön két fronton támadhatjuk… A zöld tea népszerűségének egyik fő oka abban rejlik, hogy a többi teafélével ellentétben nem kerül feldolgozásra a zöldtea-levél, hanem egyszerűen csak szárítják és gőzölik azt, így az eredmény egy rendkívül hatékony antioxidáns lesz. Épp ezért a zöld tea nem csak a koleszterinszint normalizálásakor a barátunk, de a rákmegelőzésben is a segítségünkre van.

Foto:pixabay.com

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.