Együk magunkat soványra! 2010-09-24 Diéta Megosztás: Tweet A Cooly féle diéta azoknak való, akik nem tudnak lemondani a rendszeres étkezésről. Ez a diéta javasolható azoknak, akik nem szeretik a mennyiségeket és a kalória-tartalmakat számolgatni és azoknak, akik változatos életmódot élnek, és nem tudnak ?berendezkedni” speciális étkezésre. A Cooly féle diétával súlycsökkenést (kb. 0,5 kg naponta) és energiával való feltöltődést, kiegyensúlyozottságot érhetünk el. A módszer lényegeElsősorban a kiegyensúlyozott és stresszmentes életvitelre alapoz, amelynek része az egészséges és rendszeres táplálkozás is. A módszer szerint az ételmegvonás, a kalóriaszámlálgatás, a túlságosan kötött étrend stresszt okozhat, ami hátráltathatja a fogyást. Ezért tulajdonképpen lehet sokat enni, néhány alapszabály betartásával. Ezek közé tartozik, hogy az elfogyasztott ételek 50%-a fehérjetartalmú legyen, és a napi kalóriabevitel lehetőleg ne haladja meg az 1000 kalóriát. Gabonafélék kalóritáblázata Ebben a táblázatban a különféle gabonafélék kalóriatáblázatát olvashatod el. Feltételek, követelmények– Tilos vajat, margarint, tejszínt, tejfölt, zsíros tejet, olajat, zsírt, olajas önteteket, pudingot, zsírban sült ételeket, szalonnát, töpörtyűt, sajtokat, tojássárgáját, olajos halat, csonthéjas gyümölcsöket, napraforgómagot, zsíros húsokat (sertés, liba), kolbászt, szalámit, kész mártásokat, tortát, süteményt, kekszet, marcipánt, kakaót, kész krémleveseket, tojással készített termékeket fogyasztani.– Körülbelül kétóránként étkezzünk. – Legalább egy órával az étkezés előtt bőven igyunk folyadékot. A gyümölcsöket és a paradicsomot meghámozva fogyasszuk. – Igyunk natúr gyümölcsleveket, gyógynövényteákat, zöld teát. – Cukor helyett mézet vagy barnacukrot használjunk. – Naponta legfeljebb 2,5 dl, 5% zsírtartalmú tejet fogyaszthatunk. A diéta leírásaA diétás étrend során nagyon kevés tejterméket lehet fogyasztani. Napi háromszori étkezés mellett annyi zöldséget fogyaszthatunk, amennyi jól esik, burgonyát is vízben főzve, zsír nélkül. Kis mennyiségben ehetünk kenyeret is. A nassolásról alapvetően le kell mondani. Inkább együnk sok friss gyümölcsöt. ÉtrendReggeli: Hagyományosan ehetünk 5 dkg sonkát rengeteg paradicsommal, vagy egy darab, teljes kiőrlésű lisztből készült zsemlét 5 dkg csirke- vagy pulykamellsonkával és két paradicsommal. Fogyaszthatunk gyümölcsféléket, például 1 banánt 1 pohár diétás joghurttal, vagy 10 dkg, hozzáadott cukor nélküli őszibarackbefőttet ugyancsak 1 pohár diétás joghurttal, vagy 1 grépfrútot 1 pohár diétás joghurttal, vagy egyszerűen annyi friss gyümölcsöt, amennyit meg tudunk enni. Fogyaszthatunk továbbá 2,5 dkg zabpelyhet vízzel és 2 teáskanál mézzel elkeverve, vagy 2,5 dkg kukoricapelyhet, puffasztott rizst vagy 2 szelet Abonettet. Mindehhez ihatunk kávét vagy teat. Ebéd: Fogyaszthatunk hideg ebédet, például 10 dkg sovány túrót zöldségekkel, esetleg 1-1 db körtével vagy almával, 4 szelet Abonettet káposztasalátával, ehetünk 20 dkg sárgarépa-salátát vagy tarkabab-salátát. Ehetünk meleg ebédet, például héjában sült burgonyát sovány tehéntúróval és salátával, vagy sült almát mézzel és 1 pohár diétás joghurttal, vagy erőlevest, 1 szelet pirítóst és friss gyümölcsöt, esetleg héjában főtt burgonyát paradicsommártással. Csomagolhatunk is magunknak erőlevest, friss gyümölcsöt, diétás joghurtot, vegyes salátát olaj nélküli öntettel. Vagy egyszerűen ehetünk annyi friss gyümölcsöt, amennyi csak jólesik. Háromfogásos vacsora: Előétel lehet narancs-grépfrút koktél, túróval töltött körte, dinnyegolyók gyömbérsörben, erőleves vagy koktélparadicsom. Húsos főételként ehetünk párolt csirkét zöldségekkel, halat, bolognai spagettit, sült csirkét bőre nélkül, rizottót, kínai csirkét, grillezett sonkaszeleteket ananásszal. Vegetáriánus főételként ehetünk roston sült zöldségeket, töltött karalábét, zöldséges chilit, töltött paprikát, babsalátát vagy bármilyen zöldsalátát. Desszertnek fogyasszunk gyümölcsjoghurtot, 10 dkg friss gyümölcssalátát, diétás rizspudingot, sült banánt és körtét. Két étkezés között tízóraira, illetve uzsonnára igyunk paradicsom- és zöldséglevet. Forrás: