Cukorbetegek nyara – jó és rossz strandkaják, és kiskapuk 2022-06-04 Blog, Cukorbetegség, Diéta Megosztás: Tweet A nyár a pihenésről szól, aminek elválaszthatatlan része egy-egy egy jó strandolás. De ha a strandra keveredik a cukorbeteg vagy inzulinrezisztens ember, meg is éhezik előbb vagy utóbb, és megkerülhetetlenül szembesül a strandbüfék nem igazán cukorbeteg- és inzulinrezisztencia-barát kínálatával. Ha egyébként rendben szokott lenni a vércukorszintünk, mert odafigyelünk a diétánkra és a mozgásra, akkor nyáron, a pihenés közepette lazíthatunk egy picit, és nem baj, ha becsúszik egy-két egészségtelen, szénhidrát-anyagcsere szempontjából nem igazán kedvező strandétel. De menjünk is a dolgok mélyére, és nézzük meg, hogy mik a rossz, kevésbé rossz és a jó választások a strandkaják közül, és beszéljünk a kiskapukról is. Foto:123rf.com Tiltólistás strandételek Palacsinta Az igen népszerű palacsinta sajnos az ördögtől való strandételek kategóriájába tartozik, hiszen gyakorlatilag liszt az egész, némi tojással és tejjel feldobva, amit még jól meg is töltenek mindenféle cukros töltelékkel. Nem sokat javít a helyzeten az sem, ha véletlenül valamilyen cukormentes, diabetikus töltelékkel töltik meg, hiszen jellemzően ezeknek is van valamennyi szénhidráttartalma, de még mindig ott van a palacsintatészta, ami tömény gyorsan felszívódó szénhidrát. Még ha teljes kiőrlésű lisztből is készül, akkor sem lesz sokkal lassabb a felszívódása. Ha mindenáron palacsinta, akkor talán a túrós a legkevésbé rossz választás, aminek a töltelékét szigorúan kalóriamentes édesítőszerrel készítették, így legalább a túróban lévő fehérje lassú felszívódása némileg lassítja a palacsintatészta szénhidráttartalmának gyors felszívódását. Foto:pixabay.com Gofri A gofri sajnos ugyanolyan rossz strandétel, mint a palacsinta: gyorsan felszívódó liszt, cukros töltelékkel. Nem fogyasztható cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén. Lángos A lángos gyakorlatilag zsírban sült liszt, így nem igazán jó minőségű strandétel. Előnye a palacsintához képest, hogy normál esetben tejföllel, sajttal készül, és nem édes feltétekkel, bár mostanában látni mindenféle furcsaságot. Ha jót akarunk magunknak, akkor jobb, ha a lángost is kerüljük. Pizza vagy kenyérlángos A pizza vagy kenyérlángos nagy sláger a strandokon is, ami gyakorlatilag masszív mennyiségű fehér liszt valamilyen minimális feltéttel. Finomnak finom, de a vércukorszintet biztosan az egekbe löki, így jobb, ha ezt is elkerüli a cukorbeteg vagy inzulinrezisztens ember. A zsíros étel mégis jó a szívnek? Hot dog A hot-dog szintén a nem ajánlott kategóriába tartozik cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén: a kifli gyorsan felszívódó szénhidrát, a virsli sosem szokott valami extra minőségű lenni, a bele kerülő ketchup, mustár és majonéz pedig valamennyire cukrosak, így ez egy nagyon rossz kombináció, ne egyétek. Főtt kukorica A főtt kukorica szintén gyorsan felszívódó szénhidrát, előnye azonban, hogy a kukoricaszemek héja miatt azért viszünk be vele bőven rostot is, ráadásul egy cső kukoricát, ha elrágunk, az talán nem olyan irgalmatlan mennyiségű szénhidrát, mintha elfogyasztanánk egy lángost vagy palacsintát. Szóval főtt kukorica fogyasztásakor talán egy fokkal jobbak az esélyeink a túl magas vércukorszint ellen, ha cukorbetegek vagy inzulinrezisztensek vagyunk. Tökéletes főtt kukorica 5 perc alatt Ehető strandételek Szerencsére vannak olyan strandételek, amik nem kifejezetten rosszak, de azért érdemes nagyon óvatosan bánni a fogyasztásukkal. Hamburger Meglepő módon én a hamburgernek tudok adni egy esélyt cukorbetegként, de csak olyankor, ha megfelelően nagy, normális minőségű hús van benne, nem óriási fehér buciba rakják, és nincsen eláztatva ketchuppal, mustárral és majonézzel. Fotó: 123rf.com Fagyi A fagyinak is lehetnek ritkán jó verziói, de nagyon veszélyes terepre merészkedünk, ha cukorbeteg- és inzulinrezisztencia-barát fagyit szeretnénk találni. Alapesetben a cukorral készült fagyik, tölcsérben értelemszerűen nem ajánlottak. Keressük az olyan fagyikat, amiket kalóriamentes édesítőszerrel (eritrit, stevia) készítenek, és kehelybe kérjük őket, ne tölcsérbe. Sajnos nincsen könnyű dolgunk, ugyanis én is számtalanszor tapasztalom azt, hogy a fagyizókban diétásnak, lightnak, cukormentesnek, diabetikusnak kikiáltott fagyikban is mondjuk rossz, kalóriát tartalmazó édesítőszert használnak, vagy éppen fogalma sincsen a személyzetnek arról, hogy milyen édesítőszer került bele. Így, még ha elmondás alapján jónak is tűnik a fagyi, kaphatunk olyan változatot, ami sajnos nem tesz nekünk jót. Jó strandételek Hurka, kolbász A kolbász és hurka a cukorbeteg és inzulinrezisztens ember barátja tud lenni, a kolbász különösen, mivel abban csak fehérje és zsír van, tehát, ha nem diétázik az ember, és csupán a szénhidrátok kordában tartására van szükség, a kolbász bátran fogyasztható. A hurka egy fokkal nehezebb eset, mert abba szokott kerülni rizs is, ami már ad neki szénhidráttartalmat, úgyhogy a hurkával óvatosan kell bánnunk. Valószínűleg egyértelmű, hogy a fehér kenyér nem a cukorbeteg és inzulinrezisztens ember barátja, de ha egy fél szelet fehér kenyérrel kísérjük le a zsíros és fehérjés hurka-kolbászt, akkor a zsír és fehérje azt a kis mennyiségű, gyorsan felszívódó szénhidrátot belassítja annyira, hogy egy ilyen kihágás beleférjen a nyárba. Kovászos uborkát meg kötelező enni hozzá, hiszen hidegen nagyon jólesik a nyári hőségben, és a savassága miatt az is lassíthat valamit a szénhidrátok felszívódásának sebességén. Foto:pixabay.com Gyros A gyros egy viszonylag biztonságos strandétel. Mivel a sült hús és a zöldség minden mennyiségben fogyasztható, csak arra kell figyelni, hogy a köretnek adott sültkrumpliból vagy bulgurból annyit egyen az ember, amennyi szénhidrátot elbír. A húsban lévő zsír és fehérje meg a zöldségben lévő rost be is lassítja valamelyest a krumpliban lévő szénhidrátok felszívódásának sebességét, így a gyros szerintem bátran választható, ha cukorbeteg vagy inzulinrezisztens az ember. Grillezett hús A grillezett tarja, flekken, csirkemell zöldséggel, kis sült krumplival vagy fél szelet kenyérrel szintén jó strandétel lehet cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén. Gyakorlatilag olyan, mintha gyrost enne az ember, csak nincsen feldarabolva. A fehérje és a zsír lassítja a szénhidrátok felszívódását, így viszonylag jó választás lehet. Foto:pixabay.com Hekk A hekk, annak ellenére, hogy van rajta egy pici panír, a fogyasztható strandétel kategóriába esik, ha nem viszi túlzásba az ember, és csak egy fél szelet kenyérrel kíséri le. A hekkben gyakorlatilag fehérje van és zsír, ami lassítja a kísérőként mellé evett fehér kenyér szénhidráttartalmának felszívódását. A koviubi szintén ajánlott mellé. Forrás: gyorgytea.hu