Citrus diéta 2010-10-15 Diéta Megosztás: Tweet Kinek ajánlható? Azoknak, akik néhány kilótól akarnak megszabadulni, vagy valamilyen étkezési kicsapongásukat szeretnék helyrehozni. Azoknak, akik rövid ideig képesek szigorítani étkezési szokásaikon. Mit érhetünk el vele? – Súlycsökkenést (kb. 2 kg három nap alatt). – Az immunrendszer erősödését. – Az emésztés javulását. – Zsírégetést. A módszer lényege A C-vitaminban gazdag élelmiszerek fokozzák a zsírégetést, és gyorsítják az emésztést. Feltételek, követelmények Napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása – ásványvíz, gyógy- és gyümölcstea – amelybe citromot keverünk. A kávé mellőzése. Megközelítőleg napi 200 mg C-vitamin bevitele a szervezetbe.A diéta leírása Minden étkezéshez fogyasszunk citrusfélét (citrom, narancs, lime, grépfrút, mandarin) vagy magas C-vitamin tartalmú élelmiszert (pl. paprika, brokkoli, kelbimbó, fejes és savanyú káposzta). A legmagasabb C-vitamintartalma a narancsnak van, egy darabban körülbelül 75 mg, míg egy citromban körülbelül 40 mg, egy grépfrútban mintegy 55 mg és egy limeban közel 24 mg-ot találunk. Receptek 1. nap Reggeli Túrós grépfrút kiflivel Vágjuk ki a grépfrút húsát, a gerezdek közötti hártyát húzzuk le. A ?filézett” gyümölcsöt töltsük vissza a héjába, és csöpögtessünk rá folyékony édesítőszert. A túrót halmozzuk a közepére. Fogyasszuk egy kiflivel és édesítés nélküli zöld teával. Ebéd Citromos pulykamell 15 dkg pulykamellfilét vágjunk csíkokra és sózzuk be. Egy kis fej hagymát aprítsunk kockákra, felforrósított vajban forgassuk meg, és adjunk hozzá kockára vágott fél almát. Curryvel ízesítsük, és öntsünk rá 1 dl lehetőleg cukrozatlan almalevet. Sóval ízesítve három-négy percig pároljuk. A forró vízzel leöblített citrom héját reszeljük le, levét csavarjuk ki. 2 evőkanál tejszínt adjunk a húshoz, sóval, a citrom reszelt héjával és levével ízesítsük. Köretként kevés durumtésztát vagy barna rizst fogyasszunk hozzá.Vacsora Narancsos almasaláta 1 evőkanál homoktövisbogyó-szörpöt keverjünk össze 1 dl ásványvízzel, fahéjjal, gyömbérrel és folyékony édesítőszerrel ízesítsük. 1 narancsot szedjünk gerezdekre, és amennyire tudjuk, távolítsuk el róla a fehér hártyákat is. 1 almát hámozzunk meg, és reszeljük a narancsgerezdek tetejére. Az elkészített mártással locsoljuk meg. 2. nap Reggeli Savanyú káposztás ananász Fél friss ananászt alaposan pucoljunk meg, és kockázzunk össze belőle 15 dekányit. Vagy darabolt konzervananászból öblítsünk jól le ugyanilyen mennyiséget. Rakjuk tányérra, és púpozzuk rá a szálakra szedett savanyú káposztát. Csöpögtessünk rá olajat és folyékony édesítőszert. 1 kis sárgarépát hámozzunk meg, vágjuk vékony csíkokra, és rendezzük el a káposzta tetején. Gyógynövényteát fogyasszunk hozzá. Ebéd Paprikaparádé tojással 2 kávéskanál olívaolajon pároljunk meg 1 fej apróra vágott vöröshagymát és két gerezd fokhagymát. 1-1 nagy piros és zöld kaliforniai paprikát vágjunk csíkokra, és néhány percig pároljuk együtt a hagymákkal. Adjunk hozzá 10 dkg paradicsompürét és ízesítsük sóval, cayenne borssal és egy csepp vörösborecettel. Fedő alatt pároljuk még 10 percig, s utána további 5 percig fedő nélkül pirítsuk. 2 tojást verjünk fel 1 evőkanálnyí szódavízzel, öntsük a paprikaparádéra és süssük úgy, mint az omlettet. Vacsora Paradicsomos brokkoli csőben sütve 25 dkg friss vagy mélyhűtött brokkolit vágjunk három cm-es darabokra, sós vízben főzzük öt percig, majd szűrjük le. Egy kis tűzálló edényt kenjünk ki olajjal. Terítsük az aljára a brokkolit, arra 2 gerezdelvre vágott húsos paradicsomot és sózzuk meg. 1 tojást keverjünk össze két evőkanálnyi tejjel, kevés sóval, borssal, szerecsendióval, és öntsük a zöldségre. Reszeljünk a tetejére sajtot, és addig süssük forró sütőben, amíg a teteje meg nem pirul.3. nap Reggeli Narancssaláta tojással 1 kis fej vörös káposzta leveleit szedjük le, mossuk meg, torzsáját reszeljük le. 1 kis narancsot szedjünk gerezdekre, és tisztítsuk meg fehér hártyáitól is. 1 szál francia zeller szárát vágjuk vékony csíkokra, levelét aprítsuk fel. 1 kemény tojást szeleteljünk karikákra. Ezután a vöröskáposzta-leveleket használjuk alátétnek. Erre rendezzük el a narancsot, a zellert, a tojást és egy pár avokádószeletet. 1 evőkanálnyi joghurtot keverjünk össze 1 kávéskanálnyi sovány tejföllel, 1 kávéskanálnyi majonézzel és 1 evőkanálnyi ásványvízzel. Ízesítsük őrölt koriandermaggal, sóval és cayenne borssal. A mártást öntsük a tányéron felhalmozott ételre. ‘ Ebéd Paradicsomos kelbimbó Sós vízben főzzünk puhára 30 dkg mélyhűtött kelbimbót. 30 dkg apró paradicsomot vágjunk kisebb daraboltra. 5 dkg főtt marhanyelvet vagy bár, milyen füstölt sonkát vágjunk keskeny csíkokra. A megfőtt kelbimbót, a paradicsomot és a marhanyelvet tegyük tűzálló tálba, és bőségesen szórjuk meg fehér borssal. 1 evőkanál tejszínt keverjünk össze reszelt ementáli sajttal, ízesítsük reszelt szerecsendióval, és öntsük a zöldségek tetejére. Előmelegített sütőben addig süssük, míg a sajt meg nem pirul. A tetejét friss petrezselyemzölddel díszítsük. Vacsora Forró paprikasaláta juhsajttal 1 nagy zöld és 1 piros kaliforniai paprikát előmelegített sütőben addig süssünk, míg hólyagos nem lesz. Tegyük tálba, takarjuk le fóliával, és öt percig hagyjuk állni. Ekkor a paprika héja meglazul, és hegyes késsel le tudjuk választani. Vágjuk ki a csumáját és az ereit is, majd vágjuk vékony csíkokra. A keletkező levet fogjuk fel. Aprítsunk fel két gerezd fokhagymát, dobjuk egy serpenyőben felforrósított olajba a paprikacsíkokkal együtt, és öntsük hozzá a leszűrt levet. Ízesítsük sóval, borssal, és öt percig pároljuk. Aprítsunk össze néhány szál petrezselymet, bazsalikomlevelet és borsikafüvet, öntsük le 1 evőkanál fűszeres ecettel. A paprikacsíkokat helyezzük tányérra, a serpenyőben visszamaradt levet öntsük rá, valamint szórjuk meg a füszerekkel. 5 dkg juhsajtot vágjunk apró kockákra, és szórjuk meg vele a salátát. Forrás: