Bye,bye, háj! De műtéttel? 2011-01-07 Diéta Megosztás: Tweet Napjainkban egyre népszerűbbé válnak a súlyleadás terén is a plasztikai beavatkozások – tisztában vagyunk-e azonban azzal, mit vállalunk, ha ezt választjuk? Befeküdni a sebészkés alá, és másnapot már akár 30 kilóval könnyebben kezdeni? Nem hangzik rosszul, tudni kell azonban: a kilóktól műtéti úton elsősorban azokat az embereket szabadítják meg, akiknek nincs más módjuk arra, hogy már-már az életüket veszélyeztető túlsúlyt ledobják. Előnyei mellett komoly kockázatai is vannak a beavatkozásnak. Az elhízás hazánkban is egyre problematikusabb kérdés. A műtét valóban segít megszabadulni gyorsan a kilóktól, azt azonban elsősorban extrém mértékben elhízott, korábban egyéb diétát az orvos irányítása mellett is sikertelenül végzett, illetve túlsúlyból adódóan súlyos betegségekben szenvedő embereknél alkalmazzák. Számukra jóformán lehetetlen feladat műtét nélkül visszanyerni egészséges súlyukat és ezzel minőségibb életüket. Azoknak, akik ezt vállalják, tudniuk kell a beavatkozás előnyein túl a kockázatokról is. Tisztában kell lenniük vele, miből áll egy ilyen műtét, és mik a rizikói. Két módja van a beavatkozásnak. Az egyikkel az érhető el, hogy a műtéttel lecsökken a gyomorba bevihető élelem mennyisége, vele a has körfogata is. Kevesebbet eszik az ember, mert kevesebbtől is telítve érzi magát, és fogyásnak indul. A másik megoldással hozzásegítik a pácienst, hogy kevesebb kalória szívódjon fel a szervezetében. A műtét fajtái A Roux-en-Y gyomor-bypass műtét során összeköttetést hoznak létre a gyomor felső része és a vékonybél középső szakasza között. Ennek következtében a gyomor egy részén és a patkóbélen nem halad át az étel. Csökken a gyomor effektív térfogata és némileg a tápanyagok felszívódása is. Laparoszkópos gyomorszűkítő műtét során nem nyitják meg a hasfalat, ehelyett egy kis lyukon keresztül vezetik be a hasüregbe a műtét elvégzéséhez szükséges eszközöket. Szilikongyűrűt helyeznek a gyomor felső szakasza köré, mely csökkenti a gyomor befogadó kapacitását. A további két műtéti beavatkozás esetében a gyomor egy részének eltávolításával csökkentik a gyomor méretét – az étel a vékonybél egy részének kikerülésével jut tovább, csökkentve ezzel a kalóriafelvételt. A negyedik módszer során a gyomor egy részén függőleges varrást készítve lecsökkentik a táplálék beáramlásának átmérőjét a gyomorba. Ezáltal teltségérzés is előbb alakul ki. A technika fejlődésének köszönhetően a gyomorszűkítő műtétek után ma már igen ritkán jelentkeznek szövődmények – például a gyomorgyűrű lecsúszása vagy gyomorszövetbe hatolása. A műtéten átesettek 5 százalékának van szüksége arra, hogy a komplikációk miatt újabb laparoszkópos műtétet hajtsanak rajta végre. Előnyök-hátrányok A páciens a műtét során – attól függően, melyik beavatkozásban volt részünk – a testsúlya 40-60 százalékát is elveszítheti. Néhány hónapot, és nem néhány évet vesz igénybe az ideális testúly elérése. Átlagosan tíz kiló csúszik le az emberről egy hónapban. A műtétet átesettek 10 százalékánál fordul elő kisebb komplikáció – fertőzés, sérv, vérzés vagy fekély. Nagyobb probléma 1-3 százalékuknál történik, például szivárgás, komoly fertőzés, vérrög-képződés. A beavatkozást vállalók 2-5 százaléka hal meg a műtétet követő egy hónapon belül. A testtömeg-index 35-nek vagy ennél több kell hogy legyen ahhoz, hogy egy ilyen műtétet elvégezzenek. A műtöttek nagyjából 15 százaléka több kilót szed vissza, mint amennyit eltávolítottak róla. Annak a lehetősége, hogy valaki a gyomorszűkítő műtét után meghaljon, a 65 év felettiek körében nagyobb. Forrás: