Alacsony rosttartalmú étrend: mit együnk és mit ne? 2018-11-10 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Hogyan tartsuk meg a megfelelő egyensúlyt? Amennyiben alacsony rosttartalmú étrendet kell követnünk, a cél csökkenteni a megemésztetlen étel mennyiségét a vékonybélben. Különösen fontos ez a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedők számára – de hogyan tartsuk be ezt az étrendet? A rost növényi alapú élelmiszerekben található anyag, amely emésztetlen marad, amikor áthalad a vékonybélen. Az alacsony rosttartalmú étrend ezért olyan ételeket tartalmaz, melyeket könnyű megemészteni és egyszerűen felszívódnak. Ha az alacsony rosttartalmú étrendet követjük, az csökkenti a vékonybélen átjutó emésztetlen élelmiszer mennyiségét, mérsékelve ezzel a széklet méretét és gyakoriságát. A gyulladásos bélbetegséggel küzdőknél ez különösen lényeges, akik sokszor szembesülnek a probléma fellángolásával. A kolonoszkópia vizsgálat előtt állóknak szintén javasolt ez az étrend. Gondos tervezéssel minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk alacsony rosttartalmú ételekből. Lássuk, hogyan. Kinek fontos elsősorban az alacsony rosttartalmú étrend? A legtöbb felnőttnek azért van szüksége rostgazdag táplálékra, hogy egészségesen tartsa emésztőrendszerét. Ám a rostdús étrend nem jó a speciális egészségügyi állapotokkal küzdőknek. Az alábbiak tartoznak ide: gyulladásos bélbetegség (IBD); Crohn betegség; fekélyes vastagbélgyulladást és divertikulitis; a bélrész elzáródása; bélműtét előtti és utáni állapot. Az alacsony rosttartalmú étrend csökkenti annak esélyét, hogy elzáródjon egy bélrész, s ha ez már megtörtént, csökkenti a fájdalmat és a puffadást. Fotó: pexels Ételek, amelyeket kerülni kell Reggeli gabonafélék, köztük a müzli. Korpás pelyhek, puffasztott búza, aprított búza, zabkása, granola, gabonafélék hozzáadott szárított gyümölcsökkel. Teljes kiőrlésű kenyér, maggal ellátott kenyér és hozzáadott gyümölcs, diófélék vagy magvak. Minden zöldség és mag héja, beleértve a burgonyahéjat. Teljes búza, barna tészta gabona, beleértve a barnarizst, vadrizst, a bulgur búzát, a quinoa-t és a kuszkuszt. Sütemények vagy péksütemények diófélékkel, gyümölcsökkel vagy magvakkal, beleértve a fügés dolgokat és a gyümölcsszeleteket. A gyümölcsök, melyekhez a héj hozzá van tapadva, mint például málna, eper, áfonya, fekete ribizli, marakuja, kivi, narancs, kókusz és a friss füge. Minden szárított gyümölcs, például füge, szilva, datolya, mazsola. Nyers, nem főtt zöldségek. Hüvelyesek, például a lencse, bab és a csicseriborsó. Magok, például sütőtök, napraforgó és lenmag. Diófélék, beleértve a diót, brazil dióféléket, mandulát, kesudiót és ropogós mogyoróvajat. Nem javasolt a rágós vagy zsíros hús. A csontokkal és a bőrrel ellátott halak. Koffeines italok, például kávé, fekete tea és kóla. Gazdag levesek. Ételek, amelyeket ehetünk Alacsony rosttartalmú reggeli gabonafélék, például kukoricapehely és puffasztott rizs. Fehér lisztből készült gluténtartalmú termékek, mint a pita kenyér, naan kenyér, tekercsek (tortillához például) tészta, crumpet (hasonló a palacsintához), kekszek Gluténmentes, keményítőtartalmú élelmiszerek, például fehér rizs, rizses sütemények, kekszek Főtt burgonya, héj nélkül Kis mennyiségű gyümölcs, meghámozva, például érett banán, dinnyefélék és konzerv gyümölcsök Sima gyümölcslé Sima mogyoróvaj Zöldségek héj nélkül, magvak vagy szár nélkül Szitált levesek vagy húslevesek Sima paradicsomszósz Tejtermékek kis mennyiségben, csak akkor, ha nem okoznak további tüneteket Jöhet a hús, hal, buggyantott tojás és tofu. A lazac, a fehér rizs és zöldségek alacsony rosttartalmú étrend esetén igen ajánlottak. S íme egy tipikus megfelelő napi menü, alacsony rosttartalmú étrendet alkalmazóknak: Reggeli Alacsony rosttartalmú gabona (zabpehely, puffasztott rizs), tejjel vagy nem zsíros tejjel; fehér kenyér vagy pirítós, vajjal és lekvárral; buggyantott tojás. Uzsonna: crumpet, sima joghurt vagy kefír; almaszósz fahéjjal. Ebéd Szendvics, fehér kenyérrel és pulykamellel; fehér tészta tonhallal. Délutáni uzsonna: érett banán; sima keksz; puding; konzerv narancs vagy mandarin. Vacsora Fehér rizs lazaccal és alacsony rosttartalmú zöldséggel; omlett; csirkemell krumplipürével. Forrás: https://napidoktor.hu/index