A vitaminokat az étrenddel érdemes pótolni, a megadózis veszélyes lehet

Hiányállapotok, gyakori egészségügyi problémák megoldását ígérik a vitamininfúziók, amelyek egyre több hazai egészségügyi szolgáltatónál elérhetők.

Az intravénásan, nagy dózisban beadott vitaminok és nyomelemek azonban komoly kockázatot jelenthetnek még az egészségesek számára is – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem belgyógyász professzora.

Egyre népszerűbbek itthon is az úgynevezett vitaminbárok, amelyek vitamin- és tápanyag-infúziókat kínálnak azoknak, akik fittebbek, energikusabbak szeretnének lenni vagy szervezetüket erősítenék, legyengült immunrendszerre, másnaposságra, hiánybetegségekre vagy egyszerűen stresszes életmód esetén ajánlanak keverékeket. „Ezek sokszor szélsőségesen nagy dózisban tartalmaznak összetevőket, sőt, beadásuk gyakran teljesen felesleges” – hangsúlyozta Takács István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatója az egyetemi portálnak.

vit

egészség, vitamin, gyümölcs

Fotó: 123rf.com

Kijelentette: a megadózisban adagolt vitaminoknak kevés bizonyított előnye van, hátrányuk annál több. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E) lassabban ürülnek ki a szervezetből, ezért esetükben kifejezetten káros, ha egyszerre az ajánlott mennyiség sokszorosát juttatják a szervezetbe.

Egyes D-vitamin-pótlások például az ajánlott napi egység száz-háromszázszorosát is tartalmazzák. Mivel a D-vitamin felezési ideje 19–21 nap (az az idő, amely alatt egy hatóanyag mennyiségének fele kiürül a szervezetből – a szerk.), a szükséges adagot havi alapon érdemes meghatározni. Az egyszeri nagy adag hatása legkésőbb három hónapon belül megszűnik, sőt, így a kívánttal éppen ellenkező hatást érjük el: a hormon a csontokat nem védeni, hanem roncsolni fogja – magyarázta a szakorvos. Közölte: a napi 2000 vagy havi 60 000 egységet nem érdemes és nem is javasolt meghaladni.

Az A-vitamin megadózisban történő adagolása homályos látást, hányingert, gyengeséget, fejfájást okozhat. A C-vitamin normál tartományban lévő szérumszintjének emelésére sincs szükség, nagy adagban történő bevétele a veséket terheli meg, növeli a vesekő kialakulásának kockázatát. Ha bármilyen vitamin- vagy nyomelemhiány merül fel, elsőként annak szérumszintjét kell megmérni a vérben, az orvos ez alapján dönti el, szükség van-e pótlásra – mondta Takács István.

Álláspontja szerint néhány ritka betegségtől eltekintve külön vitaminpótlásra nincs szükség. Magyarországon kiegyensúlyozott táplálkozás mellett még a téli időszakban is hozzájutunk a szükséges tápanyagokhoz, ez alól csak a D-vitamin kivétel, amit pótolni ajánlott.

Ezek a vitaminok teszik tönkre a májat

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.