Makrobiotika – Az ősök üzenete 2010-06-05 Diéta Megosztás: Tweet Egy rendszer, amely a békés társadalmak korához vezethet el, hiszen a sejtekig hatoló táplálék határozza meg az egyes ember és a társadalmak karakterét. A makrobiotika tiszavirág-életű diéta-divathullámok korában egy évezredes távol-keleti hagyományokból építkező világszemlélet, amelynek egyik pillére a táplálkozás. Az elmélet sarokköve azonban éppen az, hogy a Föld minden térségében az ott honos természet az éléstár, amelyből alapvetően meríteni érdemes. ?Legyen a táplálék a te orvosságod és az orvosság a te táplálékod? ? mondta Hippokratész. Kedvelt gyógymódja a főtt, teljes őrlésű árpa volt. Lázas betegség estén lázcsillapító hatású, nyáron kellemes közérzetet biztosít hűtő hatása. A makrobiotikus értrend szerint napi táplálékunk 50-60 százalékát főtt teljes értékű gabonaféléből kell összeállítani: barnarizs, teljes búza, köles, zab, árpa, kukorica, rozs, hajdina. Levesek: 5-10 százalék (1-2 csészényi). Gabonafélékéből, hüvelyesekből és zöldségekből készült levesek, melyek miszó vagy tamari hozzáadásával készülnek. Zöldségételek: 25-30 százalékban kerüljön a napi étrendben friss zöldség. A makrobiotika lehetőség szerint a gyökérzöldség minden részét használja. Hüvelyesek és tengeri zöldségek 5-10 százalékban szerepeljenek az étrendben. Hetente néhány alkalommal kis mennyiségű fehér húsú hal, vagy tengeri hal fogyasztható.Gyümölcsök: hetenként néhány alkalommal (lehetőleg főzve, vagy aszalva). Mérsékelten fogyasztható friss, nyers gyümölcs, amikor szezonja van. Desszert is változatossá teheti heti két-három alkalommal az étrendet. Az olyan ételekhez, melyekhez édesítőre van szükség árpamaláta, vagy rizsszirup használható. Alkalmanként mogyoró és dióféle is fogyasztható. Ital: Bancsa- vagy kukicsa- tea. Az étkezés módja: – Naponta két-három alkalommal, csak ha éhesek vagyunk – Alaposan rágjuk meg az ételt – A lefekvés előtti három órában ne együnk. Az itt felsoroltak egészséges embereknek javasolt étkezési formát jelent. Ha valaki megbetegszik, betegségek szerint összeállított étrend a gyógyítás alapja. Ehhez természetesen szakember segítségére van szükség. Magyarországon Sebestyén Szilvia létrehozta az Első Magyar Markrobiotika Oktatási Központot. Itt megtanulható makrobiotikus ételek készítése.Érdekesség: Köles: A Revalid kapszula hatóanyagai között megtalálható a köles, ami erősíti a kötőszövetet, a hajat fényessé teszi. Természetes gyógyszere a lépnek, jótékony hatású vese- és húgyhólyag gyulladás esetén. Melegítő hatása miatt hideg, nedves időben érdemes fogyasztani. Kicsi, kerek és lúgos gabona. Barnarizs: Magas ásványianyag-tartalma révén támogatja az idegrendszer működését. Sómentes barnarizs diéta segít a vérkeringési zavarok, magas vérnyomás, vese-és hólyagzavarok esetén. Rozs: jótékony hatású az izmok kifejlesztésében, érelmeszesedés, visszerek, duzzanatok, elhízás, székrekedés esetén. Zab: Tapasztalták vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatását. Kukorica: Nem tartalmaz gliadint és gluteint, ezért lisztérzékenyek gluténmentes diétájában jól alkalmazható, nyáron hűtő hatású. Búza: A teljes kiőrlésű búza hozzájárul a szervezet harmonizálásához, támogatja a folyamatokat az érző idegrendszerben, az anyagcserében. Hajdina: Sok energiát adó étel, ami nem veszi fel a talajból a káros, mérgező anyagokat. Rajtunk múlik, hogy egészségesre, vagy betegre esszük-e magunkat. Forrás: