Elhízás étrendje 2010-04-24 Diéta Megosztás: Tweet Szükséges, hogy vitaminokat, ásványi anyagokat és fehérjéket minden nap, sőt fehérjéket lehetőség szerint minden étkezéskor fogyasszon. A diéta lényege a kalóriaszegénység, hiszen az elhízás oka a szükségletet meghaladó mennyiségű táplálék fogyasztása. A vízen kívül minden folyadék, vagy szilárd táplálék tartalmaz kalóriát, rendszerint többet mint gondolnánk. Ezért a diéta célja: kalóriaszegény táplálkozás a testsúlycsökkenés érdekében. Emellett azonban ne éhezzen a beteg, úgy meg tudja tartani a diétát. Egyen mennyiségileg keveset, kerülje az úgynevezett üres kalóriát, azaz a cukrot, és a zsírtartalmú táplálékokat. A diéta során sem szabad fogyasztani: Cukrot, csokoládét, cukrászipari termékeket, lekvárt, mézet, kompótot, fagylaltot, parfét, cukrozott üdítőitalokat, sertészsírt, baromfizsírt, tejszínt, szalonnát, zsíros húsokat, zsíros húskészítményeket (szalámi, Gyulai kolbász, disznósajt, császárhús, tarja, disznótoros készítmények). Ezek a táplálékok kis mennyiségben is igen sok kalóriát tartalmaznak, ennél fogva hízlalóak, értékes tápanyagok nincsenek bennük, elhagyásukkal veszteség nem éri a szervezetet.Célszerű az ötszöri étkezési rend kialakítása és minden étkezésnél valamilyen fehérje beiktatása: tej, tojás, tejtermékek, túró, sovány sajtok, húsok, sovány húskészítmények, párizsi, virsli, krinolin, sümegi sonka, Zala felvágott, sonkaszalámi. A fogyókúrás diéta gerincét a zöldség-, gyümölcs-, és főzelék felhasználása alkotja. Kellően alacsony a kalóriaértékük, és egyidejűleg telítő hatásúak, már kisebb mennyiségben is a jóllakottság hatását keltik. A bennük lévő rostanyagok pedig megakadályozzák a székrekedés kifejlődését, amely különben a fogyókúra során nem ritka. A kalóriaszegény táplálékokat felesleges erősen ízesíteni, hiszen a fűszer és ízesítőanyagok étvágyjavítóak, növelik a táplálék élvezeti értékét, fokozzák a gyomornedv elválasztását, ezáltal további evésre, ivásra csábítanak.Édesítésre mesterséges édesítőszer használható: szaharin, édeske, polyset, polysvit, sucrinetta. Az ételkészítés műveletei közül mindazok alkalmazhatók, amelyek a kalóriaértéket nem fokozzák. Ilyenek: főzés, gőzben főzés, párolás, kuktában főzés, roston sütés, grill sütőben vagy alufóliában sütés, teflonedényben párolás, sütés, római cserépedényben főzés, párolás, sütés. Az ételeket egyszerű habarással, vagy pirított liszttel sűrítik. Fogyókúrának alkalmasak a nyers étrendek is. Ilyenek a burgonya- és főzelék napok, amikor egész nap csak burgonyát, vagy főzeléket, vagy salátát kaphat a diétázó. Szigorított napokon kizárólag főtt tojás vagy főtt hús adható. Egyes koplaló napok beiktatásával is lehet jó eredményt elérni. Forrás: