Vigyázzunk velük! – Vércukorszint-emelő hatásúak ezek a gyógyszerek

Amennyiben diabétesz áll fenn esetünkben vagy magas a vércukorszintünk, valószínűleg tudjuk, mi okozza annak emelkedését. Nos, sajnos egyes gyógyszerek is ide tartoznak.

Cukorbetegség esetén, vagy ha magas vércukorszinttel küzdünk, minden bizonnyal ismerünk néhány dolgot, amely a glükóz (avagy a vércukor) szintjének emelkedését váltja ki.

Ilyen például a túl sok szénhidrátot tartalmazó étkezés vagy a kevés testmozgás. Sajnos azonban egyes gyógyszerek, melyeket az egészség megőrzése érdekében szedünk, szintén kiugrást eredményezhetnek a vércukorszintben – számol be a Webmd.

A vényköteles gyógyszerek és egyes, vény nélkül vásárolt készítmények gondot jelenthetnek azoknak, akiknek szükségük van a vércukorszintjük kontrollálására.

Érdemes tudni, mely vényköteles gyógyszerek növelhetik meg a vérben a glükóz szintjét. Ezek az alábbiak.

 • Szteroidok (kortikoszteroidok): ezen készítmények gyulladás okozta betegségeket kezelnek, mint például a rheumatoid arthritis, a lupus és az allergiák. A gyakori szteroidok közé tartozik a hidrokortizon és a prednizon. Ugyanakkor, a szteroidos (pl. kiütés elleni) krémek vagy az asztmásoknál gyakori inhalátorok nem jelentenek problémát.
 • Szorongást, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart (ADHD), depressziót és más mentális egészségügyi problémákat kezelő gyógyszerek. Ezek közé tartozik a klozapin, az olanzapin, a kvetiapin és a riszperidon.
 • Fogamzásgátló tabletták
 • Magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek, például béta-blokkolók és tiazid diuretikumok
 • Sztatinok a koleszterinszint csökkentésére
 • Adrenalin súlyos allergiás reakciókra
 • Nagy dózisú asztmagyógyszerek, vagy az asztma kezelésére alkalmazott készítmények
 • Izotretinoin pattanások ellen
 • Takrolimusz, amelyet szervátültetés után kap a beteg
 • Néhány HIV és hepatitis C kezelésére szolgáló gyógyszer.
diabétesz, cukorbetegség

Fotó: 123rf.com

Vannak azonban vény nélkül kapható készítmények is, amelyekkel vigyázni kell.

 • Pszeudoefedrin, amely dekongesztáns, egyes megfázások és influenza elleni gyógyszerekben használatos
 • Köhögés elleni szirup – kérdezzük meg kezelőorvosunkat, szedjük-e rendszeresen vagy vásároljunk-e cukormentes változatot
 • Niacin, B-vitamin.

Mégis, hogyan döntsük el, mit szerezzünk be?

Noha ezen gyógyszerek megemelhetik a vércukorszintet, ez nem jelenti azt, hogy ne szedjük őket, amennyiben szükségünk van rájuk.

Kiemelten fontos, hogy együttműködjünk kezelőorvosunkkal, mindent egyeztessünk a készítmények helyes használatát illetően.

Ha cukorbetegség gyötör vagy figyelnünk kell a vércukorszintünket, mindig kérdezzük meg az orvos véleményét, mielőtt új gyógyszert szednénk vagy készítményt váltanánk – még akkor is, ha ez csak egy köhögés vagy megfázás elleni készítmény. Ne feledjük, hogy pusztán a betegség megemelheti a vércukorszintet.

Győződjünk meg róla, hogy orvosunk tisztában van az összes gyógyszerrel, amit szedünk – diabéteszre vagy bármilyen más okból. Ha ezek közül valamelyik befolyásolhatja a vércukorszintet, szükség lehet alacsonyabb adagra, vagy arra, hogy rövidebb ideig alkalmazzuk a készítményt. Lehetséges, hogy a gyógyszer szedése közben is gyakrabban kell ellenőrizni a vércukorszintet.

Sose felejtsük el azokat a dolgokat, amelyekről tudjuk, hogy segít a vércukorszint ellenőrzésében.

Mozogjunk, étkezzünk helyesen és vegyünk be minden cukorbetegség elleni gyógyszert, amire szükség van!

Olvasd el ezt is!

Diabétesz – Ezek a veszélyes szövődmények fenyegetnek

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.