Top 10 – A legjobb ételek diabétesz esetén – 2.rész 2018-11-19 Blog, Cukorbetegség Megosztás: Tweet A halaktól a gabonáig Ha valaki cukorbetegséggel küzd, gyakori, hogy azt gondolja: az egészséges élelmiszerek közül minden használható. Ez nem teljesen igaz, mert számos tápanyag előnyös számunkra, míg mások kevésbé. Lássuk a legjobb ételeket diabétesz esetén! Aki cukorbeteg, annak alaposan meg kell válogatnia, mit eszik és miből mennyit fogyaszt. Az egészségesként számon tartott élelmiszerek sem mind megfelelőek diabétesz esetén: a zöldségek jók lehetnek, ám a jégsalátában levő tápanyagok nem olyan értékesek egy cukorbeteg számára, mint a spenót, kelkáposzta vagy például a mángold. A tápanyagtartalom mellett fontos a glikémiás index (GI) is. Ez azt jelzi, milyen gyorsan emeli egy élelmiszer a vércukrot. Általánosságban az alacsony GI-vel rendelkezők a legjobb ételek diabétesz esetén: ezekkel lehet leginkább kordában tartani a vércukorszintet. Lássuk, melyek a legjobb ételek diabétesz esetén. Az első 5-ről előző cikkünkben esett szó, lássuk a második ötöt. 6.Vadon élő lazac és egyéb, Omega-3 zsírsavas halak: a lazacban rengeteg értékes Omega-3 zsírsav van, mely csökkenti a szívbetegség esélyét. D-vitaminban és szelénben is gazdag, amely az egészséges hajért, bőrért, körmökért és csontokért felel. Tápanyagdús hal még a szardínia, hering és a makréla. 52493869 – grilled salmon and vegetables A legjobb ételek diabétesz esetén, mivel szénhidrátot nem tartalmaz a hal: nem növeli a vércukorszintet. Ha más ételekhez lazacot fogyasztunk, az lassítja az emésztést és növeli a telítettség érzést. A halolaj ugyancsak remek Omega-3 zsírsav forrás. Szedése előtt azonban konzultáljunk orvosunkkal. 7.Diófélék, magvak: a dió és a lenmag magnéziumot, rostot és omega-3 zsírsavat tartalmaz. A dióban alfa-linolénsavat is találunk: ez egy esszenciális zsírsav, amely fokozza a szív egészségét és csökkenti a koleszterinszintet. Tele van E-vitaminnal, folsavval, cinkkel és fehérjével. Minden egyéb dió egészséges zsírokkal lát el bennünket, amely csökkenti az éhséget – de ez a kettő a leginkább jelentős. Ha a szénhidrátot diófélékkel és egyéb, egészséges zsírokkal helyettesítjük, azzal csökkentjük a vércukorszintünket. A dióféléknek egyébként is nagyon alacsony a glikémiás indexe. S még egy ok arra, hogy együk: egy tanulmány szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak diót, kevésbé alakul ki cukorbetegség 8.Bab: a bab típusok a természet leginkább tápláló élelmiszerei közé tartoznak, ezért is a legjobb ételek diabétesz esetén. Rostban és fehérjében gazdagok, vegetáriánusoknak is ideálisak. Magnéziumot és káliumot tartalmaznak. Glikémiás indexük szintén alacsony. A szójababé kb. 16, a vesebabé 24, míg a csicseriborsó 28-as GI-vel rendelkezik. Egy tanulmány rámutatott, hogy a bab fogyasztása igen jó a 2-es típusú diabéteszben szenvedő emberek glikémiás szintjének kordában tartására. Csökkenti ezen felül a szívkoszorúér-betegség kockázatát. Fotó: 123rf.com 9.Kelkáposzta és egyéb leveles zöldségek: nagyon egészségesek, s a legjobb ételek diabétesz esetén is. A napi javasolt A-vitamin és K-vitamin 100 százalékát biztosítják. A káposztafélék ugyancsak javasoltak, mivel rengeteg tápanyaggal látnak el bennünket. A kelkáposzta glukozinolát nevű vegyi anyagot tartalmaz, amely hozzájárul a rákkeltő anyagok semlegesítéséhez. Káliumban is gazdagok, amelyről már kiderült, hogy segít a vérnyomás kezelésében. 10. Árpa, lencse és egyéb teljes kiőrlésű gabona: nagy előnyük, hogy tele vannak antioxidánsokkal, oldható és oldhatatlan rostokkal. Segítenek a zsírok anyagcseréjében és hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges állapotához. Aki rendszeresen fogyaszt árpát, jellemzően alacsonyabb vérkoleszterin-szinttel bír. A gabona szintén stabilan tartja a vércukorszintet. A lencse is jó választás, mivel B-vitaminokat, vasat, komplex szénhidrátokat és fehérjét tartalmaz. Míg egy teljes kiőrlésű kenyér alacsony glikémiás indexűnek számít, érdemes megnézni, hogy a teljes őrlésű típusok pontosan milyen GI-vel rendelkeznek, mert lehet köztük közepes is. A teljes kiőrlésű gabona fogyasztása mindenesetre segít csökkenteni a 2-es típusú diabétesz esélyét, amennyiben a megfelelőt esszük. Forrás: https://napidoktor.hu/index