Prediabetes-t okozhat a gyermeknél az anya terhességi cukorbetegsége

A 2-es típusú cukorbetegség és a prediabetes-es állapotok kialakulásában több tényező és rizikófaktor is részt vehet- ilyen többek között a túlsúly, a helytelen életmód, genetika, ám a probléma forrása olykor nem is az érintettnél, hanem az édesanyjánál keresendő. Ugyanis a terhességi diabetes nagyban megnöveli a gyermek (pre)diabetes-re való hajlamát.

Hogy, hogy lehet ennek az esélyét minimálisra csökkenteni, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

Kötelezően szűrik a kismamákat

A terhességi cukorbetegség – gestacios diabetes- viszonylag gyakori állapot. Lényege, hogy a várandósság alatt kerül a cukorbetegség diagnosztizálásra, ami a kismamára és a babára is nagy veszélyeket rejt. A terhességi diabetes-t kötelezően szűrik a terhesség során, ami alacsony rizikócsoport esetén ez a 24-28. héten esedékes, magas kockázat esetén pedig a 16. héten is.

Fotó: 123rf.com

Nagyon fontos azonban, ha kiderül a terhességi cukorbetegség, a kezelését mihamarabb el kell kezdeni, mivel a magas vércukorszint a mamára és a babára is negatív hatást gyakorol. Az anyukánál ugyanis ekkor nagyobb eséllyel lép fel toxémia, fokozottá válnak különböző fertőzések, megnő a vetélés, halvaszületés és koraszülés esélye is.

A tartósan magas vércukorszint a babánál szülési komplikációkat, nagy születési súlyt és a szülés után alacsony vércukorszintet, hipoglikémiát okozhat. Sajnos a szüléssel még nem dőlhet hátra senki, ugyanis a gestacios diabetes a későbbiekben is nyomot hagy. Ugyanis az édesanya – annak ellenére, hogy szülés után legtöbbször rendeződik a szénhidrát anyagcsere- a későbbiekben fokozott rizikócsoportba fog tartozni cukorbetegség terén. Megfigyelések szerint, ha az érintett nem tartja be a javasolt életmódbeli tanácsokat, úgy az esetek közel 50 százalékában cukorbetegség alakul ki az anyánál a szülés utáni években.

Azt már több éve kiemelik a szakemberek, hogy szülés után a kismamának 6-8 héttel, a későbbiekben először egy év múlva, majd 2 évente érdemes OGTT szűrésre járnia. Mivel megnő a prediabetes esélye a gyermekeknél, így nemcsak az anyánál, a gyermeknél is szükség van szűrésre. Nagyon fontos, hogy a terheléses vércukor vizsgálat során ne csak a glükóz szintjét ellenőrizzék, hanem az inzulinét is, ugyanis ekkor az inzulinrezisztenciára is fény derülhet (ekkor a vércukor mennyisége normál tartományon belül is mozoghat).

“A GDM-es anyák gyerekeinél a  gyermekorvosnak/háziorvosnak ellenőriznie kell a testsúly alakulását, és amennyiben túlsúly jelentkezik, akkor a gyermeket  endokrin/diabetes szakellátásba kell utalni, ahol az elhízás kivizsgálására előírt laboratóriumi vizsgálatokat elvégzik. Elhízás esetén tízéves kortól mindenképpen évente szükséges vércukor terhelés, vérnyomás, lipid profil, vese-, májfunkciók ellenőrzése. Súlyos elhízás esetében már korábbi életkorban is javasolt a fenti vizsgálatok elvégzése! A fokozott kockázat miatt kiemelten fontos  a felvilágositás, a megelőzés : az egészséges életmód jelentőségének hangsúlyozása a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás” – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Amennyiben ennek ellenére eléréseket tapasztalnak, úgy mind a prediabetes, mind a 2-es típusú cukorbetegség  esetén a kezelést azonnal meg kell kezdeni, ami életmódterápiát és/vagy gyógyszeres kezelést foglal magában.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.