Kajabalansz

Nagyon fontos az egyensúly az egészséges babatáplálásban. Különösen ügyelnünk kell a nátrium, a só, a kalcium, a vas és a D-vitamin beviteli arányára.

Hogyan csökkentsük a nátrium bevitelt?

Minél kevesebb hozzáadott sót használjunk ételkészítéshez! Készételek helyett magunk főzzük ételeinket! A hagyományos sót cseréljük le csökkentett nátrium tartalmú sóra A sós nassolnivalók helyett fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt Ellenőrizzük a csomagolásokon a termékek nátrium tartalmát, válasszunk gyermekek számára készült ételeket, italokat

Magas nátrium tartalmú élelmiszerek közé soroljuk a készételeket, sós ropogtatnivalókat, chipseket, kenyereket, sajtokat, kolbászokat és szalámikat, ezek ne szerepeljenek rendszeresen a gyerekek étrendjében, ha mégis adunk nekik, csak kis mennyiségben történjen ez.

Ma már minden édesanya tisztában van a szoptatás fontosságával, a hozzátáplálás lépcsőiről is egyre többet olvashatunk, csak úgy, mint a tejalapú táplálás jelentőségéről tizenkét hónapos korig. Az első egy év elteltével azonban hajlamosak vagyunk lazábbra engedni a táplálkozási gyeplőt, mivel a gyerek most már ?mindent ehet?.15382Ez a kijelentés részben igaz, hiszen a gyermeknek vannak már fogai, melyekkel mindent elrághat, de szervezetét igen megterhelheti a felnőtt menü, amely nem megfelelő arányban tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, melyekre egy kisgyermeknek szüksége van.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának táplálkozási felméréséből kiderült, az egy-három éves gyermekeket ma úgy etetjük, hogy jó eséllyel egészségtelen felnőtt válhat belőlük. Az eredmények szerint számos olyan táplálási hibát vétünk ebben a kritikus életkorban, melyek komoly következményekkel járhatnak. Érdemes odafigyelnünk arra, hogyan állítjuk össze gyermekünk étrendjét, hiszen a megfelelő arányok kialakításával számos hiánybetegséget, egészségügyi problémát megelőzhetünk.15613

Ha sorra szeretnénk venni a tápanyagokat, melyek kapcsán a legnagyobb az eltérés az ajánlott és a bevitt mennyiségek között, akkor a sóval kell kezdenünk. Általános egészségügyi probléma Magyarországon, hogy túl sok nátriumot fogyasztunk.

Ennek legfőbb forrása a konyhasó, azaz nátrium-klorid, amelyet nem csak az ételek közvetlen sózásával, hanem az élelmiszerek sótartalmával is elfogyasztunk. A gyermekorvosok kutatásából kiderült, hogy a kisgyermekek a napi só szükségletük ötszáz mg, de ennek három-négyszáz százalékát fogyasztják el naponta.

A hosszantartó túl sok nátrium fogyasztás emeli a vérnyomást és megterheli a kisgyermek veséjét. A sok só a vér sűrűségét emeli meg. A szervezet erre úgy reagál, hogy szomjas lesz, és sok vizet iszik, amíg a vér sűrűsége helyreáll, de ennek következtében megnő a keringő vér mennyisége az erekben.

Több vér egy zárt rendszerben emeli a nyomást, a vérnyomást. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy gyermekünk ne fogyasszon túlzottan sós ételeket az első három évben, ezzel nem csak a magas nátrium bevitelt kerülhetjük el, de kialakíthatjuk a pici felnőttkori ízlését is.

Kalcium

A szervezet csont, fog fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium. Sajnos, a vizsgálati eredmények alapján a kisgyermekek harminc százaléka kevesebbet fogyaszt, mint a napi szükséglet hetven százaléka, ami súlyos problémákat vetít előre. Kalcium hiányos táplálkozás esetén a fogak, és a csontok sűrűsége csökken, ami korai csontritkuláshoz vezethet. 8030Ma már az is bizonyított, hogy magas vérnyomás betegség kialakulása gyakoribb a túl kevés kalciumot fogyasztók között.

A kalcium megfelelő felszívódása érdekében kerülni kell a magas foszfor tartalmú élelmiszereket, ugyanis a foszfor és a kalcium ugyanazon az úton szívódik fel, így akadályozzák egymás hasznosulását. Magas foszfor tartalmú élelmiszerek pl. a zsíros sajtok, kakaó és az abból készült élelmiszerek, kólafélék, kávé.

A hazai táplálkozási ajánlások szerint már egy éves kortól napi négy-öt dl tejalapú italt vagy annak megfelelő tejterméket ? három dl joghurt/kefir vagy ötven g túró vagy  húsz-harminc g sovány sajt ? kell fogyasztanunk egész életen át, hogy csontjaink elég erősek maradjanak.

Ebben a korban még kiemelten fontos a tejalapú táplálás. 15614A túl korai tehéntej adás fokozza bizonyos betegségek mint az allergia, a cukorbetegség kialakulását. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a kicsi két-három éves kora előtt ne fogyasszon rendszeresen tehéntejet. A gyermekorvosok a tej pótlására tejalapú gyerekitalt javasolnak, mert ennek kalcium tartalma megfelelő. A kalcium forrásai a tejtermékek, tejalapú gyermekitalok, mák, szezámmag.

Vas

A vas egyik legfontosabb szerepét a vérképzésben tölti be, de ezen felül kisgyermekkorban az agy és az idegrendszer, tehát a szellemi fejlődésben is aktívan részt vesz. A vizsgálat eredményei szerint a kisgyermekek nyolcvan százaléka vashiányosan táplálkozik. A gyerekek harmada pedig kritikusan alacsony vasmennyiséget fogyaszt.

Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, de a vashiány következményei visszafordíthatatlanok lehetnek. 6485A megoldás a csecsemő- illetve a kisdedkori vashiány megelőzése, mégpedig vasban dús étkezéssel Vasban gazdag élelmiszerek közé tartoznak pl. a májfélék, vörös húsok, brokkoli, lencse, tejalapú gyerekitalok, mák, stb.

A vas felszívódásáról azonban tudni kell, hogy az állati eredetű élelmiszerekből hasznosul a leginkább, azaz tizenöt százalékban, míg a növényekből csupán kb. öt százalékuk. Ezen felül a vasban gazdag növények, pl. a spenót, oxálsavat is tartalmaznak, mely meggátolja a vas felszívódását. Tehát, a vasat megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend minden esetben tartalmazzon állati eredetű élelmiszereket!

A tehéntejben nagyon kevés a vas, ráadásul a túl korai tehéntej adás fokozhatja az allergia és a cukorbetegség kialakulását, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a kicsi két-három éves kora előtt ne fogyasszon rendszeresen tehéntejet. Ahhoz, hogy elkerüljünk a vashiányt, egy éves kor felett helyettesítsük a tejet tejalapú gyerekitallal, mely megfelelő mennyiségben és jól felszívódó formában tartalmazza a vasat.15615D-vitamin

A kutatás eredményei alapján a gyerekek kilencven százaléka kevesebb D-vitamint fogyasztott, mint szükséges. A kalciummal együtt a csontok és fogak fejlődésében fontos zsíroldékony vitamin, hiánya csontfejlődési zavarokhoz vezethet. A D-vitamin a nap ultraibolya sugárzásának hatására a bőrben is képződik elő-vitaminjából. Megfelelő táplálkozással és kis napozással könnyen gondoskodhatunk a D-vitamin bevitelről.

D-vitamin elő-vitamin forrásai pl. a tengeri halak ? hering, lazac, makréla, szardínia ? , D-vitamint tartalmazó margarinok, tőkehalmáj olaj, tojássárgája, gyermekek számára készült termékek, tejalapú gyerekitalok. A D-vitamin a kalcium felszívódásában is fontos, segítő szerepet játszik.

Az egészséges felnőttkor gyökerei a gyermekkorban találhatóak meg, ezért fontos, hogy gyermekünk étrendjét az első három évben megfelelően alakítsuk ki. A gyerek nem kis felnőtt, ezért nem eheti azt, amit szülei. Ha már kicsi kortól kezdve odafigyelünk a kicsik, vas, kalcium és D-vitamin bevitelére, akkor nagy eséllyel olyan hiányállapotokból eredő betegségeket előzhetünk meg, melyek a későbbi egészségre is kihathatnak.

A só megfelelő adagolásával pedig már kicsi kortól egészséges irányba formálhatjuk gyermekünk ízlését. Nézzük meg a termékek csomagolását, és válasszunk olyan gyermekek számára készült termékeket, melyek a megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat.

Forrás: