Ha kevés a tej…

Az első néhány hét a szülés után az összeszokás időszaka: megszokni többek között, hogy picink mennyit szopik, ám mi a helyzet, ha nem tudjuk ellátni elegendő tejjel?

Sok újdonsült anyában merül fel a kérdés: van elég tejem? Jóllakik a kisbabám? Ez érthető, hiszen nem látjuk, hogy mennyit fogyaszt el. Más ez, mint amikor eltűnik a pocak mélyén a tányérról az étel, vagy épp hangos hörpintések közepette egyszer csak üres lesz a pohár a nagyobbacska gyerek asztalán.

Az, hogy mennyit szopott, és szopott-e eleget, rejtve marad az ember előtt, mégis van néhány jel, ami egyértelműen arra utal: most biztosan elég a tej. Ha ránézésre egészségesnek, ébernek, érdeklődőnek látszik a kisbaba, van elég nedves pelusa, és rendesen gyarapszik, jól szopik, és mellünk állapota is tejről árulkodik, biztosan minden rendben.

Ha a babára nézünk…

Érdeklődő, ide-oda néz, szemei csillognak, a bőre sima, valószínű, hogy jól érzi magát. Gyarapszik, ha születése után veszít súlyából, de 10 napos korára visszanyeri születési súlyát, az első hónapokban akár 1-1.5 kg-ot gyarapszik havonta.

Nagyjából akkortól, amikor megduplázzák születési súlyukat, lelassul a súlygyarapodás. Mivel óriásiak lehetnek a babák között a különbségek, nagy szerepet játszanak az öröklött tényezők, így nincs sok értelme hasonlítgatni más babák gyarapodási ütemével.

4h6hljsz16

Ha ugyan lassan, de folyamatosan gyarapszik babánk, akkor egyszerűen ez a tempója, azonban ha a súlygyarapodás áll, vagy visszaesik, esetleg nem fejlődik és a fejkörfogata sem nő, akkor tényleg megállt a fejlődésben és nekünk feltétlenül beszélnünk kell az orvosával!

Nedves pelusok, reggeltől estig…

Jócskán termelődnek a nedves pelenkák, 5-6 pisis, (nem sárga, inkább színtelen színű), 2-5 kakis. Nagyon eltérők lehetnek azonban a kisbabák ebben a dologban: a szülés utáni néhány hét elteltével van olyan baba, aki egy nap többször is kakil, míg másoknál előfordul, hogy több napig nincs.

Hatékonyan szopik?

Egy nap legalább nyolcszor szopik, addig van a cicin, amíg magától abba nem hagyja a szopást, halljuk, ahogy nyel és érezzük, ahogy szívja a mellünket.

Mellünkön is látszik!

Ha tej termelődik benne, akkor szoptatás előtt feszessé válik mellünk.

8b0dlc8o5

Végre beállt a rend, vagy mégsem?

Az első időkben van, hogy egész nap csak szopik. Szinte vége sem lett egy szoptatásnak, a baba hamarosan újra jelentkezik, aztán egy idő után beáll valamilyen rendszer, kialakul a napirend. Már tudjuk, mikor szopik, eköré szerveződik az élet, mígnem egy nap azon kapjuk magunkat, hogy mintha nem lenne elég neki a szopi, gyakrabban szeretné a cicit.

Nem értjük mi történt, és az első, ami felmerül bennünk az, hogy biztos éhezik, nem elég neki a tejünk. Hemzsegünk a jó tanácsokban, a szomszéd, a barátnőnk és a nagymama mind mást mondanak, és talán azt halljuk, adjunk valami mást is az anyatej helyett, tápszert, hiszen így nem fog fejlődni a baba. Mielőtt ezt megtesszük, érdemes egy pillanatra elgondolkodni!

Ha tápszerrel, azaz kiegészítéssel töltjük meg a gyomrát, nem lesz hely benne az anyatej számára. Mivel annyi tej termelődik, amennyire a babának szüksége van, ha kevesebbet fog szopizni, valóban kevesebb lesz a tejünk.

Nagyon könnyen lehet, hogy a baba azért szeretne többet szopizni, mert épp egy gyors növekedési fázisban van, és ezért valóban többet kell szopnia, hogy fedezze az ehhez szükséges energiát. Kisbabánk nem egyenletesen fejlődik, van, hogy lassabban, aztán hirtelen gyorsabban, többet.

Ha ezt számításba vesszük, akkor azzal segíthetünk, hogy gyakrabban szoptatjuk, azaz igazodunk hozzá! Ezt úgy tehetjük, ha 48 óra alatt akár kétóránként mellre tesszük, éjjel hosszabb szünetekkel. Ez idő alatt alkalmazkodik a tejünk is a megnőtt igényekhez.

tejdepi6

És ha tényleg kevés a tej?

Van, hogy az orvos hozzátáplálást vagy elválasztást javasol, ilyenkor jó, ha meggyőződünk arról, hogy valóban tényleg olyan aggasztó-e a baba egészségi állapota! Ha valóban kevés a tej, akkor így növelhetjük a tej mennyiségét.

Szoptassunk kétóránként, mindkét mellből! Kínáljuk a babának a bal mellet, és maradjon addig rajta, amíg el nem engedi! Utána tegyük át a másik mellünkre, és azon is maradjon addig, amíg el nem engedi! Fontos, hogy jól ki tudja szopni, és ne hagyja abba egy mellen hamar, mert így jut hozzá a hátsó zsíros tejhez.

Mikor bekapta a cicit és elkezd szopizni, először laktózban gazdag tejhez jut, és csak utána érkezik el hozzá a zsírban gazdag tej, s erre nagy szüksége van! Ellazultan mindig nagyobb öröm a szoptatás! Emellett a tejtermelésre is nagyon jó hatással van, mert ilyenkor testünkben boldogsághormonok szabadulnak föl.

Ezek ugyanazok a hormonok melyek szeretkezéskor és szüléskor is jelen vannak, és a tejtermelést erősen segítik. Ha stresszelünk vagy aggódunk, ez a hormon nem tud felszabadulni, így könnyen lehet, hogy ezért kevesebb a tejünk.

Szánjunk rá időt, türelmet, fogadjunk el nyugodtan segítséget a házimunkában! Bújjunk be az ágyba a babával együtt körülbelül 48 órára, és csak azzal foglalkozzunk, hogy őt szoptatjuk! Tegyünk félre átmenetileg mindent, hiszen legfontosabb dolgunk most kisbabánk megfelelő táplálása mellett az is, hogy megismerjük egymást. Adjuk meg ennek a módját!

Forrás: