Hogy alakulnak ki a gyerekek fogai?

Még mielőtt a kisbabánk megszületik, a fogacskák az ínyben már készen várnak arra, hogy majd növekedésnek indulhassanak. Lássuk, mikor bukkannak elő, és mikor váltják fel őket a már tartós társaik?

Meglepő, de egyes kisbabák már eleve úgy jönnek a világra, hogy vannak apró fogaik. Persze nem ez a jellemzőbb. Normálisnak tekinthető, ha egy baba első fogai 3 hónaposan jelentkeznek, de az is, ha egészen az első születésnapjáig váratnak magukra. De hogyan fejlődnek a fogak lépésről-lépésre? Íme egy kis útmutató.

A baba

5 hónaposan (azaz tipikusan 4 és 10 hónapos kor között) a fogzás elindul. A kisbaba ínye megdagad és pirossá válik, mert a fogak utat törnek maguknak. 8 hónaposan (6-tól 10 hónapos korig) az első fogak megjelennek, általában középen. Ezek a fogak többnyire azonos időpontban jelentkeznek. Megfigyelhető, hogy az alsók előbb jelennek meg, mint a felsők.

10 hónapos korban (vagyis 8-12 hónapos kor között) a felső középső fogak (központi metszőfogak) bújnak elő. A lányoknál általában gyorsabban jelentkeznek a fogak, mint a kisfiúknál.

11-12 hónapos kor között sor kerül az alsó oldalsó metszőfogak megjelenésére. Érdemes tudni, hogy általában párban jelennek meg – a bal és a jobb oldalon egyszerre.

A kisgyermek

12 hónaposan (9-13 hónapos kor között) a felső oldalsó metszőfogak is előjönnek.

Fontos: ha a baba fogzásának semmi jelét nem látjuk az első születésnapjáig, ne pánikoljunk, de a dolgot mindenképp említsük meg az orvosnak.

babaszaj1

15 hónapos korban (13-18 hónap között) az első őrlőfogak is megjelennek, alul és felül nagyjából egy időben. Érdemes tudni, hogy a baba fogak fényesebb fehérek és kisebbek is, mint a majdani tartós fogak.

18 hónaposan (16-22 hónap közt) az éles, hegyes fogak vagy szemfogak is előbújnak, alul és felül egyaránt.

26 hónapos korban pedig (vagyis 23-31 hónapos kor között) a hátsó fogak vagy hátsó őrlő fogak előbújására is sor kerül.

Az óvodás

26 hónapos korban (25-33 hónap között) a felső hátul levő őrlőfogak vagy zápfogak is megjelennek.  3 évesen a gyermeknek már megvan mind a 20 tejfoga. 4 éves korban az állkapocs- és az arccsontok nőni kezdenek, helyet csinálva a majd állandó fogak érkezésének.

Az iskolás

6-12 éves korban a gyermek elkezdi elveszíteni tejfogait – ebben az időszakban keverednek a tejfogak és a már tartós fogak a szájban, ahogy fokozatosan váltják egymást. Kieshetnek ugyanabban a sorrendben is, mint ahogy elkezdtek előbújni. Először általában a középsők hullanak ki (6-7 évesen), az őrlőfogak maradhatnak általában leghosszabb ideig a szájban, 9-12 évesen is „távozhatnak”.

12 évesen a gyermeknek már megvan a 28 állandó foga – négy bölcsességfoga pedig 16-19 éves korában „teszi tiszteletét”.

Forrás: