Ennyibe kerül egy kisbaba!

Nos, nem titok: a gyermeknevelés nem olcsó mulatság. Már egy kisbaba költségei sem azok – lássuk, mire kell felkészülnünk babavárás előtt!

 

Aki arra számít, hogy túl olcsón nem ússza meg egy kisbaba, majd pedig egy kisgyermek nevelését, nem téved sokat. Természetes, hogy ha gyermeket várunk, akkor elkövetkező életünkben az ő életét, szükségleteit is fedeznünk kell. De hogyan kalkuláljuk be a költségvetésbe? Milyen baba költségekre kell készülnünk? Lássuk.

1.Tápszer

Bár az édesanyák többsége igyekszik minél hosszabb ideig szoptatni a kisbabát, a tápszer előbb-utóbb szükségessé válik. A költség emelkedik, ha a baba esetleg nem bírja az átlagos tápszert, mert például allergiás a tejfehérjére. Így aztán csak a tápszerre igen sok pénz mehet el. Megoldás lehet, ha valóban minél tovább szoptat az anya, vagy pedig por formájú tápszert használ. Ez olcsóbb, mint a készen kapható folyékony változatok. Keressük a kedvezményeket is, hogy minél olcsóbban hozzájuthassunk, vagy vásároljunk kedvezményesen nagyobb tételben!

2. Pelenka

Az egyik fő szükséglet! Meglepő különbségek lehetnek ugyanakkor a pelenka árait illetően a különböző beszerzési helyeken – egy szupermarketben, gyógyszertárban vagy nagyáruházban. Jelentős költség spórolás lehet, ha anyagból készült pelenkákat használunk, amelyeket gyakran mosunk ki. A hagyományos ruhapelenkák is könnyűek, kényelmesek és aranyosak. Ha mégis ragaszkodunk az eldobhatóakhoz, a baba költségei csökkennek, ha nagy tételben raktáráruházban vagy online vásároljuk a pelenkákat. A pelenkagyártók weboldalára is regisztrálhatunk, ha erre van lehetőség – kedvezményes kuponokat kaphatunk érte.

pelenka Olvass még több cikket a pelenkáról!

3. Felügyelet

A baba költségei közé tartozik a felügyelete is. Bizony súlyos pénzekbe kerülhet a bébiszitter – már óránként is, nemhogy havonta. Hogyan történhet költség spórolás ezen a téren? Nos, bébiszitter után csak akkor nézzünk, ha nincs a közelben vagy nem kérhető meg a gyermek vigyázása a nagyszülő, vagy más családtag. De akár a barátainkat is megkérdezhetjük, nem vállalnák-e a bébiszitter szerepét időnként. Szóba jöhet egy megfelelő felelősségérzettel rendelkező diák vagy szomszéd is. Ha lehetséges, szervezzük munkánkat partnerünkkel úgy, hogy felváltva lehessünk a gyermekkel. Használjuk ki, ha van munkahelyünkön gyermekfelügyelet.

4. Felszerelés

Mindent beszerezni a gyermeknek nem egyszerű dolog. A baba költségei közé tartozik a megfelelő babakocsi, babahordozó, autóba babaülés, és még sorolhatnánk. A gyermek érkezésekor illik ajándékot adni – így ha lehetséges, és tudnak segíteni a szülők, rokonok, barátok a beszerzésben, készítsünk egy listát, ki mit vegyen meg, ne legyen kavarodás. Vagy szerezzük be csak a legszükségesebb dolgokat először – a többivel várjunk. A legszükségesebbek a babakocsi, az autós ülés és babahordozó.

Természetesen beszerezhetjük a dolgokat nem teljesen újonnan is. Üzletekből, amelyek másodkézből árulnak holmikat, de a gyermekes barátok, ismerősök által már nem használt dolgok általában szintén rendelkezésre állnak. Sok anyuka szeretne túladni már nem szükséges bébi felszereléseken, éljünk a lehetőséggel! Sokkal kisebb lesz a költség.

5. Ruhácskák

Ezek azok, amelyekkel szintén megoldható a költség spórolás. Természetesen a szülők először szívesen adnak ki pénzt tündéri babaholmikra, de egy idő után rájönnek, hogy azok másodkézből is tökéletesek és sokkal olcsóbbak. Turkálókban is beszerezhetők, barátoktól is átvehetők a ruhák. Sokat spórolhatunk a baba költségein, különösen, mert ahogy nő, a szépséges ruhácskákat sajnos igen kevés ideig tudja viselni a kicsi.

kisbabamasszazs

6. Élelmiszer

A szilárd táplálék költségeivel is számolni kell, amikor a baba már nem szopik. Ráadásul nem lehet tudni, mikor mennyi étel elfogyasztásához van kedve, lehetséges, hogy egyszerre sokat is megeszik. Nem csoda, ha a szülők nagy része úgy véli, a babaétel nevetségesen drága. Megoldás lehet, ha magunk készítjük azt el. A minőségi, saját készítésű étellel sokat spórolhatunk. Könnyen lehet, hogy gyermekünknek sokkal jobban is tetszik, mint a készétel. Ráadásul egyszerűen elkészíthetjük abból is, amit a család vacsorára eszik, csak pépesíteni kell. Ha ez nem működik, törekedjünk a kuponok beszerzésére és a kedvezményes vásárlásra. Tény, hogy a kész bébiételek hordozhatósága és a gyorsasága sok anyukát meggyőz.

7. Játékok, könyvek, DVD-k

Bizony ezek is a baba költségei közé sorolhatók. Bizonyos játékok ingyen vannak, de sosem tudhatjuk, melyeket fogja szeretni a kisgyermekünk. Meglehet, hogy a megvásárolt 20 játék közül a baba csak hárommal játszik szívesen. Költség spórolást jelenthet, ha hagyjuk a csemetét játszani biztonságos otthoni eszközökkel – például habverővel -, ha játékokat secondhand üzletekből veszünk,könyvet a könyvtárból kölcsönzünk. Gyermekes barátainkkal vagy hasonló korú csemetéket nevelő szomszédainkkal a játékcseréket is megoldhatjuk!

Forrás: