,,Vigyázat, jövünk! – szóltak a fogak

Nem könnyű, viszont hihetetlenül fontos szakasza a babák fejlődésének a fogzás, hiszen ez alapvetően befolyásolja a kicsik táplálását.

A legtöbb embernek gyakorlatilag születésétől haláláig gondjai vannak a fogaival. A fogfájás alattomos dolog, mert rengeteg olyan tünetet okozhat, aminek semmi köze a fogakhoz, tehát nehéz kideríteni a baj forrását. Így van ez a fogzás idején is.

A tejfogak fejlődése már igen korán látható a méhen belül. A tizedik héten megfigyelhető az a húsz fogcsíra, amiből később a tíz-tíz tejfog kifejlődik. Az elsők általában a babák 6 és 24 hónapos kora között szokott áttörni, de nagyon ritkán foggal is születnek csecsemők.

Viszonylag sok kellemetlenséget okozhat a gyerekek számára, amikor jön a foguk, de vannak olyan bébik is, akiknél csak azt lehet észrevenni, hogy megkoccan a kanál. Egyébként semmi bajuk sincsen, ami arra utalhatna, hogy valami készülődik a szájukban. A fogzás ideje alatt a kisbabák sokszor sírósabbak, mint egyébként, mert éles fájdalmat éreznek az ínyükön.

babaszaj6

Létezik olyan krém, ami az íny érzéstelenítésére szolgál, de sajnos nem minden csecsemőnél hatékony. A fokozott nyáltermelés pedig szinte minden kicsire jellemző, ezen kívül előfordulhat az is, hogy belázasodnak, amikor jön a foguk. Néha a picik széklete is lazává válik a fogzás idején.

A tejfogak közül általában megelőzik az alsók a felsőket, sorrendben a következő módon. Először a középső-, majd az oldalsó metszők, ezután a szemfogak, végül az első- és a második tejőrlők zárják a sort. Hat éves kor körül jelennek meg az első maradandó fogak, ugyanis a tejfogak gyökerei lassan felszívódnak és ezért kiesnek. A fogcsere egyébként kb. 11 éves korig tart.

A tejfogak ápolása ugyanolyan fontos, mint később a "vasfogaké". A szájápolásra az első tejfog áttörésének pillanatától kell rászoktatni a gyerekeket. A drogériákban kapható olyan fogkefékre hasonló készlet, amivel hozzászoktathatjuk szemünk fényét a reggeli és esti fogmosásra. Gyerekfogkrémre azonban csak akkor van szükség, amikor már az összes foga teljesen kijött a kicsinek és köpni is tud. Addig, fürdéskor, törölgessük le ronggyal a fogacskáiról a lepedéket.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: