Stressz = Kismama allergén

Mikor egy kismama lelki traumán esik át, akkor nagyobb lehet a kockázata annak, hogy a baba asztmásan, allergiásan jön a világra, vagy a későbbiekben alakul ki a betegség.

A depresszió és a stressz egy olyan probléma, amellyel manapság nagyon sokan küzdenek, különösen azokban az országokban ahol az emberek, mindennap komoly szorongásnak vannak kitéve a munkájuk illetve a felgyorsult életvitelük miatt. Ez a fajta betegség nem kerüli a kisbabát váró hölgyeket sem.

A terhesség az egyik legnagyobb változás, amin egy nő keresztülmegy élete során. A kismama szervezetében lezajló folyamatokat pedig szinte mindig valamilyen szintű stressz kíséri, amit a külvilágból érkező hatások tovább fokozhatnak. A Harvard Egyetem Egészségügyi Karának munkatársai mutatták ki, hogy a pénzgondok, párkapcsolati vagy egyéb problémák miatt stresszes életet élő várandós hölgyek gyermekei nagyobb eséllyel lesznek valamilyen allergiás betegség elszenvedői.

Köldökzsinórvér vizsgálata alapján láthatjuk, hogy a legstresszesebb anyukák esetében a megszületendő gyermek allergiára való hajlama nagyobb, annak ellenére, hogy a kérdéses anyukák kevés allergénnel kerülnek kapcsolatba.

Számos kutató kimutatta, hogy stressz valamiféle társadalmi szennyezőanyagnak is mondható, mert ha a szervezetbe kerül, akkor annak komoly hatásai lehetnek az immunrendszerre. Várandós anyukaként törekednünk kell arra, hogy minél nyugodtabb életet éljünk a terhesség alatt is.

shutterstock_19357552

Néhány tipp stressz ellen

1. Mozduljunk ki!

Ha elegendő napfénynek tesszük ki szervezetünket az nagyon sokat segíthet. Ide tartozik a testmozgás is, akár már egy 10 perces rövid séta hosszú útnak számít a gyógyulás útján.

2. Semmi alkohol – Igyunk inkább gyógyteát

Kutatások kimutatták, hogy az alkohol központi idegrendszeri depresszáns és a babánk egészségére is nagyon rossz hatással lehet.

Stresszoldó gyógynövénynek tartják a tea formájában fogyasztható citromfüvet, a hársfavirágot, és a kamillát. Segítenek ellazítani az izmokat, miközben az esetleges magas vérnyomást is csökkentik. Az ilyen fajta gyógyteák, a kicsinek nem is ártanak, de azért érdemes megkérdeznünk az orvosunk véleményét.

3.  Meditáljunk

A relaxáció és a meditáció nagyon fontos és hasznos a várandósság ideje alatt. Amikor a fáradékonyság és a szorongás próbára tesz, légző gyakorlatok végzésével a nyugodt és mély relaxációs állapotra is jellemző alfa-agyhullámokat generálhatunk.

Forrás: