Falánk gyermekek

A szülők rémálma ha nincs étvágya a gyereknek, de legalább ekkora gond, ha túlsúlyos a csemete.

Borzalmasan nehéz nemet mondani szemünk fényének, de amikor már az egészségét is veszélyezteti a túlsúlya, akkor kénytelenek vagyunk sarkunkra állni, vagy különböző cselekkel segíteni a fogyását. A mai gyerekek imádják az édességet, a számítógépezést, meg a TV előtt üldögélést.

Ezek a fajta kedvtelések azonban az elhízás melegágyai, a túlsúly pedig igen sok egészségügyi problémához vezethet a cukorbajtól kezdve a magas vérnyomásig, ami könnyen szívbetegséget is okozhat. Egyértelmű tehát, hogy nem hagyhatjuk, hogy csemeténk elhízzon.

Vannak sajnos olyan gyerekek, akiknek alkatilag különösen nagy hajlamuk van az elhízásra. Esetükben különösen oda kell figyelni arra, hogy mit esznek és, hogy mennyit mozognak. Vannak gyerekek, akiket nehéz rávenni arra, hogy sportoljanak.

Ha nem akarnak rendszeres edzésre járni a kortársaikkal, akkor építsük be a mozgást a családi programokba. A közös biciklizés, úszás, kirándulás akkor szerettetheti meg gyermekünkkel a mozgást, ha ő van a központban, az ő tempójához igazodunk, mert így nem lesz kudarcélménye.

gyerekek34

Nem szabad sokat követelni egyszerre, csak fokozatosan növeljük a terhelést! Vigyázzunk azonban, hogy ilyen alkalmak után valószínűleg még éhesebb lesz, mint máskor, tehát figyeljünk oda minden étkezéskor, hogy mit eszik!

A túlsúly leküzdésének fontos eszköze a táplálkozási szokások megváltoztatása. Nem szabad azonban külön főzni fogyókúrázó gyermekünkre, változtasson az egész család együtt, úgy kisebb a kísértés és senkinek sem lesz baja abból, ha egészségesebben táplálkozik!

Rendkívül fontos, hogy szemünk fénye minél több folyadékot fogyasszon! Minden reggeli mellé adjunk csemeténknek egy nagy pohár tejet, a gyümölcslevet viszont hígítsuk fel vízzel, mielőtt az asztalra tesszük!

Ha a főzelékekről hallani sem akarna gyermekünk, akkor próbálkozzunk nála különféle rakott zöldségekkel, és a húsok mellé se krumplit tegyünk, hanem zöldséget vagy rizst! Desszertnek készítsünk gyümölcsfagyit, gyümölcsrizst, csoki helyett pedig hozzon a Mikulás a narancs mellé gumicukrot!

recept_doboz36

Forrás: