A fekete a depresszió jele?

Azok, akik nem hajlandóak mást hordani, valószínűleg hiányolnak valamit az életükből. Lehet-e ennek következménye?

Depressziós-e, aki feketében jár?

A fekete nem szín, inkább annak hiánya. A kamasz kor a fiatal és a szülő számára egyaránt nehéz időszak. Nem minden tini tudja feldolgozni a testében lezajló változásokat. Új érzéseket tapasztal meg, miközben átalakul a gondolkodása. Némelyik kamasz problémáival sem a szüleihez fordul, így ők joggal hihetik, egyre kevésbé ismerik saját gyermeküket. Ennek ellenére fontos, hogy szemmel tartsák viselkedését és az árulkodó jeleknél depresszióra kezdjenek gyanakodni.

Miért pont fekete?

Szomorúság és önmarcangolás. Meg nem értettség, és éppen emiatt a környezettől való elzárkózás. A belsőnkben dúló érzelmi viharok a felszínen is megjelennek. A kamaszok esetében ez az öltözködésben nyilvánul meg leginkább. A ruházkodás ugyanis énképük lényeges megjelenítési formája. Éppen ezért, ha a ruhatárból folyamatosan tűnnek el a színek és semmi mást nem hajlandó hordani a fekete darabokon kívül, meg kell figyelni, valóban depressziós-e a gyerekünk.fekete-ruha1

A divat diktál

Mivel ebben a korban a megjelenés az identitás kifejezésének fontos része, ezért elképzelhető, hogy a fekete csupán az öltözködési divathullám jele. Ha viselkedésben nem történik változás, nem kell a depressziótól tartani.

Színszótár

A fekete szín számos kultúrában, köztünk a miénkben is, a gyász és a szomorúság jelképe. A kulturális viselkedést fokozatosan sajátítja el a társadalom minden tagja a felnőtté válás során. Így a feketével való azonosulás és ragaszkodás képes kifejezni lelkiállapotunkat. Utalhat valaminek az elvesztésére és hiányára. A hiány számtalan formában megnyilvánulhat és nem feltétlenül kell tárgyiasult formát öltenie.

dak_250x250_vegleges10A fiatalok esetében legfőképpen a biztonság hiánya, vagyis a bizonytalanság érzésének fokozódása alakíthatja ki ezt a viselkedést. Vajon jó irányba halad az életem? Vajon én is leszek egyszer annyira sikeres, mint a példaképem? Ehhez hasonló kérdések tömkelege bizonytalanítja el a kamaszokat. Emellett az érzelmek, a szerelmi csalódások, az "én úgy sem kellek senkinek" érzése a depresszió kialakulásához vezethet.
Tehát ha a fiatal érzelmileg labilis, esetleg egy korábbi trauma már kizökkentette életének megszokott medréből, előfordul, hogy maga alá temetik az érzelmei. Emiatt a szülőknek olykor olyan szimpla jeleket is komolyan kell venniük, mint gyermekük szín iránti vonzalmai az öltözködésben, mellyel akár a depressziót is megelőzhetik.

Adjon egy esélyt a depresszió gyógyítására nálunk a Benyovszky Orvosi Központban!


Forrás: