A csapatsport jobb?

A legtöbb szülő egyetért abban, hogy valamit sportolnia kell szeme fényének, de nem könnyű eldönteni, hogy melyik sport illik a legjobban gyermekünkhöz.

A legtöbb kamasznak igénye van arra, hogy tartozzon valahova. Kézenfekvő lehetőségnek tűnik, ha valamilyen csapatsportot űz a gyermek, de nem egyértelmű, hogy kizárólag pozitív hatásai lesznek. A csapathoz tartozás az otthonosság érzetét adja a kamaszoknak, akik e nélkül könnyen magányosnak érezhetik magukat.

A szülők számára is kényelmes, ha tudják, hogy csemetéjük a szabadidejét rendszerint ugyanazokkal a gyerekekkel tölti, mert így könnyebben tudják kontrollálni, hogy mit csinál a gyermekük. Nem minden csoport van azonban pozitív hatással a gyerekre, ahogy a jót, úgy a rosszat is felerősíthetik ezek a közösségek.

Elég, ha egy domináns tag javasolja, hogy cigizzenek, igyanak, vagy kábítószerezzenek, a többiek valószínűleg nem fognak tiltakozni ellene. Amennyiben a sport az összetartó erő a közösségben, úgy az egészséges élet iránti elkötelezettség általában nem kérdéses, de előfordulhat, hogy a túlerős versenyszellem a kevésbé tehetséges tagok önbizalmát károsítja.

gyakorlatok_has7

Egy amerikai kutatás szerint az iskolai sportcsapatok nincsenek egyértelműen jó hatással a kamaszokra. Érdekes módon, igen jelentős különbségeket találtak a kutatók a lányokra és a fiúkra gyakorolt hatások között.

Ezek a fiúk, annak ellenére, hogy sportolnak, úgy tűnik nem képesek minden feszültségüket levezetni a pályán, ezért elég gyakran keverednek verekedésekbe. Ezen kívül azokról a fiúkról, akik valamilyen csapat tagjai, gyakrabban hallani, hogy ittak, és részegen randalíroztak, mint csapaton kívüli társaikról, akik között viszont gyakoribb a depressziós, illetve a dohányos.

A lányoknál a pozitív hatás egyértelműbbnek tűnik. Esetükben amellett, hogy a fiúkhoz hasonlóan, csak nagyon ritkán depressziósak és nem dohányoznak, az alkoholfogyasztás, és az agresszió sem jelenik meg, mint negatív hatás. Kérdéses azonban, hogy ezek az eredmények nem csupán az alapvető lányok és fiúk közötti viselkedésminták közti különbségeket támasztják alá.

Forrás: