Részegség ellen: Igyunk csoportosan?

Igencsak meglepő kutatási eredményt tett közzé a Kenti Egyetem egyik kutatócsoportja. Véleményük szerint, a közhiedelemmel ellentétben, a társaságban történő alkoholfogyasztás csökkenti a kockázatkereső magatartást.

Alighanem sokan vannak, akik úgy vélik, a szomszéd asztalnál hangosan italozó társaság bizonyos veszélyeket rejt magában. A Dominic Abrams professzor vezette kutatócsoport, azonban úgy gondolja, hogy éppen a társaságban rejlik némi védő hatás az alkoholfogyasztás hatására általában bekövetkező, különböző veszélyes, kockázatkereső magatartásokkal szemben.

Vizsgálódásaik során kísérleti alanyaik vagy egyedül, vagy négyfős társaságban meghatározott mennyiségű alkoholt fogyasztottak. Ez után kikérdezték őket, hogy milyen valószínűséggel hajtanának végre bizonyos kockázatos feladatokat.

depresszi%2525C3%2525B34805

A kutatók legnagyobb meglepetésére az eredmények azt tükrözték, hogy a csoportban iszogatók kevésbé ugranak fejest veszélyes dolgokba. ,,A korábbi kutatások, elsősorban az egyénileg történő alkoholfogyasztás hatásait vizsgálták. Úgy látszik, ha csoportban vagyunk, jobban átgondoljuk az alkohol hatására hozott döntéseinket" – mondta Abrams professzor.

,,Eredményeink eltérő hatást igazolnak egyéni, illetve csoportos alkoholfogyasztás esetén, és ez kihatással lehet az alkoholfogyasztás társadalmi megítélésére is" – tette hozzá Tim Hopthrow, a munkacsoport egyik tagja.

Forrás: