Nem a vér dönt, hanem a szeretet

Nevelőszülőnek lenni… Sok nehézséggel kell megküzdenie egy nevelőszülőnek, de a fáradozás ára egy boldog, és teljes család lesz.

A nevelőszülő mibenlétének megfogalmazása nem egyszerű feladat, hiszen ez egy olyan önként vállalt cselekedete, mely sok nehézség leküzdésével megtapasztalható örömöt jelent. Azok az emberek, akik úgy döntenek, vállalják ezt a szerepet, egy számukra teljesen ismeretlen terepen indulnak el. Milyen élményekre, és kihívásra számíthatnak a nevelőszülők?

Idő kérdése

Számos ismert mondással foglalhatnánk össze röviden, hogy a türelem kulcsfontosságú kérdése a nagy környezetbeli változások során. A nevelőszülőknek tehát bele kell törődniük, hiába igyekeznek, és teszik meg a tőlük telhető legtöbbet, a gyerkőcnek hosszú időre lesz szüksége, mire teljesen hozzászokik a változásokhoz. Mindez akár évekbe is telhet, csüggedni azonban nem szabad.

Előre eltervezve

A gyerekeknek mindig nagy segítséget jelent, ha megosztott felügyelet estén előre tudják, mikor, kinél tölti az éppen aktuális szünetet és ünnepeket. Ezek gondos előkészítése, és megszervezése viszont a felnőttek dolga, ami a nevelőszülő számára nem minden esetben egyszerű.

c12s8dy43

Óhatatlanul méri össze magát a másik féllel, természetesen mindezt úgy, hogy a környezete semmit ne vegyen észre ebből. Az elsődleges szempont pedig mindig az, hogy a gyerkőc a legjobban érezze magát, és biztosítsák számára a feltételek adta legélhetőbb környezetet.

Beszélgetni erőltetés nélkül

Főként a kezdeti időszakban jelent komoly nehézséget megtalálni a hangot a gyerekkel. A túlzott figyelmet épp úgy el fogja utasítani, mint a szigorú szülői szerepet, tehát a legjobb tipp, ha partnerként kezeljük, és igyekszünk elnyerni a barátságát, majd azzal együtt a bizalmát. Ugyan, ehhez a folyamathoz is idő kell, de ha kialakult a kapcsolat, azzal együtt rendeződni fog a családi légkör is.

Tapasztalatgyűjtés

Nagy segítséget jelent, ha nem csak a saját tapasztalatainkra alapozva igyekszünk kialakítani a megfelelő kapcsolatot. Számtalan szakkönyv foglalkozik ezzel az összetett témával, illetve fórumokon megosztott élményekkel fejleszthetjük tudásunkat, miközben tanulunk mások korábbi élményeiből.

Forrás: