Az antiszociális gyerek

Azoknál a gyerekeknél, akik semmilyen érzelmet, együttérzést vagy bűntudatot nem mutatnak, fennáll az antiszociális viselkedés és a beilleszkedési zavarok veszélye.

A kutatás eredményeit februárban tették közzé az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség éves gyűlésén. öbb mint 9 000 ikerpár adatait elemezték, akik 1994 és 1996 között születtek Angliában és Walesben. Felfedezték, hogy az érzelemmentesség és a viselkedészavar egyaránt összefügg a 4 éves korban megfigyelhető, a gyermekkel és a családdal kapcsolatos negatív faktorokkal.

Ide tartozik például a rosszul megválasztott fegyelmezés és az otthoni káosz. Ezen vonások nagyfokú megléte és a viselkedési problémák szintén fegyelmi gondokhoz vezettek 12 éves korban, például a társakkal való konfliktusokhoz. Az érzéketlenséget-érzelemszegénységet csak kevés gyereknél fedezték fel, és összefüggést figyeltek meg a viselkedési zavarokkal, mely 5-10 százaléknál jelentkezett.

shutterstock_1140773522

Habár a problémás vonások kapcsolódnak a viselkedészavarokhoz, a fordítottja nem mindig igaz: az erőteljes viselkedészavar nem biztos, hogy érzéketlenségből, vagy az érzelmek hiányából fakad, jegyezték meg a kutatók. A legtöbb esetben az érzéketlenségre utaló jellemvonások genetikai eredetűek, különösen a fiúknál. A lányok közül azonban néhány esetben a környezeti tényezők tűnnek jelentősebbnek.

"A 7-12 éves, erősen viselkedészavaros és érzéketlen gyerekek kilátásai általában elég negatívak, gyakori körükben a hiperaktivitás és a kaotikus otthoni környezet." – mondta el Nathalie M.G. Fontaine, az Indianai Egyetem bűnügyi adjunktusa. Azt azonban kihangsúlyozta, hogy az érzelemszegény gyerekekből nem válik feltétlenül pszichopata vagy bűnöző. "Ha elég korán sikerülne felismerni ezeket a gyerekeket, segíteni tudnánk rajtuk és a családjukon is." – tette hozzá.

Forrás: