Hízásszabályzó hormonháztartás

Egyes fogyókúrázók sajátos hormonszintjüktől függően nagyobb valószínűséggel szedhetik fel a korábban leadott felesleges kilókat.

A leptin és a ghrelin étvágyszabályozó hormonok egy bizonyos kombinációja egyeseket hajlamosíthat a testsúly gyarapodására a fogyókúrát követően. A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism következő számában publikált tanulmányban a spanyol Complejo Hospitalario Universitario de Santiago kutatói Ana Crujeiras vezetésével 104 elhízott és túlsúlyos férfit és nőt vizsgáltak, akik egy nyolchetes, kalóriaszegény fogyókúrát folytattak. A diéta előtt, alatt, és négy héttel a fogyókúra után a kutatók megmérték a résztvevők testsúlyát, valamint ghrelin, leptin és inzulin szintjét.11688Az eredmények alapján a következőt fogalmazták meg: azok a résztvevők, akik a fogyókúra előtt magasabb leptin és alacsonyabb ghrelin szinttel rendelkeztek, nagyobb valószínűséggel szedték vissza felesleges kilóikat, miután a diéta véget ért.

?Eredményeink arra utalnak, hogy a fogyókúrás kezelések kimenetele előre meghatározott? ? nyilatkozta Crujeiras. ?Az eredmények olyan eszközzel szolgálhatnak az endokrinológusoknak és a táplálkozási szakembereknek, amellyel meg tudják határozni az olyan speciális fogyókúrás programokra szoruló pácienseket, amelyek először az étvágyszabályozó hormonok szintjét veszik célba, és csak ezután kezdik meg a hagyományos diétás kezelést.?

Forrás: