Kiegészítő testtömeg csökkentő terápiák értékelése

Lássuk milyen testsúlycsökkentő módszerek és terápiák léteznek. Melyikről mit érdemes tudni?

Akupunktúra és akupresszúra: Nincs bizonyíték, hogy akár az egyik, akár a másik módszer hatásos lenne a testtömeg csökkentésében.

Ayurvédikus készítmények: A gyógymódban résztvevő, indiai ayurvédikus gyógynövényeket fogyasztó betegek testtömeg csökkenést érzékeltek, mely eltért a placebótól.

Chitosan: A chitosan nevű élelmi rostot egyes állatok kitinpáncéljából nyerik és a zsír felszívódás ellenszereként hirdetik. A hatásosságot vizsgáló ellenőrző kutatások azonban kimutatták, hogy nincs súlycsökkentő hatása. Sőt, fogyasztói olyan mellékhatásokról számoltak be, mint például a székrekedés és a puffadás.

Króm-pikolinát (ásványi anyag komplex): A krómot a szénhidrát, fehérje és zsír anyagcserére gyakorolt hatása miatt tanulmányozták. Az eredmények szerint a 14 hetes fogyókúra után a króm pikolinát feltételezett hatása mínusz 1 kg volt.11217Sötét csikófark (Ephedra sinica): A sötét csikófark, vagy latin nevén Ephedra sinica egy Ázsiából származó örökzöld cserje. Efedrin nevű, stimuláns (a pszichés és a testi aktivitást fokozó) hatású hatóanyagát pszichiátriai, emésztőszervi megbetegedések és szívritmus problémák kezelésére használták, ezért az Egyesült Államok Élemiszer és Gyógyszer Felügyeleti Hatósága (FDA) lépéseket tett a szer kereskedelmének szabályozása érdekében.

Garcinia cambogia: Mindent összevetve, a G.cambogia elnevezésű növényi kivonatnak enyhe pozitív hatása van. A mellékhatások között viszont szerepelt a fejfájás és az emésztőszervi problémák is.

Glucomannan: A glucomannan egy vízoldékony étkezési rost, amit a kígyópálma gyökeréből vonnak ki. Egyetlen kutatás számol csak be nagyobb testtömeg csökkenésről a rostnak köszönhetően, de mellékhatásokról nem.

Guargumi: A guargumi egy élelmi rost, amit a guarbabból vonnak ki. 20 kutatás eredményei mutatják ki, hogy a guargumit a szervezet jól tolerálja, de lényeges súlycsökkenés nem volt tapasztalható a fogyasztói körében. Ezzel az anyaggal elsősorban élelmiszer adalékanyagként találkozhatunk, elsősorban állományjavító és -módosító szerepet tölt be.

HMB (Hydroxy-methylbutyrate): Ez egy étrend kiegészítő, amelyet a testépítők használnak a testzsír csökkentésére és az izmok szálkásítására. Az eddig biztató adatok további kutatásokat kívánnak.11218Balhafű (Plantago psyllium): A psyllium egy vízben oldódó rost, amit a balhafű magjából vonnak ki. Nem tapasztaltak tömegcsökkenést a psyllium kezelés vagy placebo használata után.

Piruvát: A piruvát megtalálható a természetben ? bár igen kis mennyiségben ? néhány gyümölcsben és zöldségben. A tömegcsökkenést kismértékben segíti elő.

Homeopátia: Néhány alany átlagban 7 kilogrammot fogyott három hónap alatt (többet, mint a placebot szedő csoport) a csicsóka hatóanyagának szedésével.

Hipnoterápia: Tanulmányokat készítettek a hipno- és kognitív/viselkedés terápiák kombinációjából, némi sikerrel. A stressz csökkentésére irányuló hipnoterápia nagyobb fogyást eredményezett, mint a kontrollcsoport munkája.

Következtés: Az étkezésbeli és fizikai aktivitással járó életmód váltás a hosszú távú fogyás alapja, de a könnyebbség kedvéért sokszor alternatív módszereket keresünk, csodaszerektől várjuk az eredményt. Az új trendek és szerek nagy népszerűségének ellenére még nincsenek meggyőző adatok a hatásukról.

Forrás: