Mi a sikeres fogyókúra titka?

Mikor, miből, mennyit? Ezekre a kérdésekre ad választ Heim Pál, a téma egyik szakértője.

Ne tűzzünk ki magunk elé irreális célokat! Lassú, fokozatos testtömeg csökkenésre törekedjünk! Ez hetenként legfeljebb fél, havonta pedig két kiló mínuszt jelent. Talán az egyik legfontosabb alapszabály az, hogy nem szabad a fogyókúrázást idő előtt abbahagyni! Ha valaki néhány hét után elveszíti a türelmét és az elért eredményt nem tudja megtartani, az rövid időn belül visszahízza a nehézkesen leadott kilóit.

Ez a szervezet élettani alkalmazkodó képessége. Ekkor a szervezet még az ideális fogyókúra esetén is csökkenti a nyugalmi anyagcsere-energia szükségletét. Ilyenkor a megszokottnál jóval kevesebb táplálékmennyiség is elegendő, hogy fenntartsuk az egyensúlyt. Nagyon fontos tehát, hogy türelmesek és kitartóak legyünk!

Mennyit mozogjunk a kúra alatt?

Mozgás nélkül nincsen eredményes fogyókúra, ezért miközben mérsékelten csökkentjük a táplálékfelvételt, fokozatosan növeljük a fizikai aktivitást! Akkor fogja szervezetünk a zsírszövetekben lévő energiát felhasználni, ha a táplálékkal bejuttatott energiabevitel kisebb, mint a mozgással felhasznált energia.

Ekkor a szervezet négy-öt nap után – amíg megpróbál alkalmazkodni – az energiadeficit hatására erőt merít a zsírszövetekből. Ha túlságosan gyors a fogyás, kedvezőtlen testtünetek jelentkezhetnek: ebben az estben ugyanis előfordulhat, hogy egy kiló leadott testtömegben nagyobb az értékes testszövetből származó energia, mint amennyi a zsírszövet bomlásából származik!

sulymeres1

Miért van szükség táplálékkiegészítőkre?

Ha a fogyás érdekében bizonyos szint alá kell csökkenteni az energiabevitelt, a legjobb szakember sem tud olyan étrendet összeállítani, hogy az a mennyiség fedezze a napi tápanyag és vitamin szükségleteket. Ekkor van szükség a táplálékkiegészítőkre, multivitaminokra és különféle ásványokat tartalmazó azonnal oldódó készítményekre.

Mit nyerhet az, aki sikeresen lefogy?

Csökken a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre való hajlam veszélye, a koszorúér és az agyérelmeszesedés kockázata. Bizonyos rosszindulatú daganatok is könnyebben alakulhatnak ki túlsúlyosság esetén. Többek között ezért is érdemes mielőbb elkezdeni a fogyókúrát!

Mely ételeket kerüljük feltétlen?

Elsősorban a szalonnától, a császárhústól, és a cukrászsüteményektől tartózkodjunk és minél több zöldséget, gyümölcsöt, főzeléket fogyasszunk! A gabonafélék is nagyon fontosak, ám bennük már több az energia. Minimális fehérje bevitelről – ami napi 60-80 gramm – azonban minden esetben gondoskodjunk! Ezt tartalmaznia kell a diétás étrendnek is! A rendszeres mozgást a sikeres fogyókúra után is folytatni kell!

Mi történik azzal, aki nem érzi, hogy mennyi az ,,elég"?

Amikor valaki nagyon keveset eszik, vagy koplal, annál a szénhidráthiány miatt a zsírsavakból ún. ketontestek keletkeznek. Ennek következményei az aceton szagú lehelet, a hányinger, a hányás, a gyengeség, a hasi fájdalom, a fáradtság, az aluszékonyság és a levertség is. A ketózis még a legenyhébb állapotában is orvosi kezelésre szorul!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Van-e valóságalapjuk azoknak a módszereknek, amelyek pl. két hét alatt húsz kiló testsúlycsökkenést ígérnek?

Nincsen! Ugyanakkor a következetes, és az egyéni fizikai adottságokat, illetve az általános egészségi állapotot figyelemmel kísérő programmal hosszabb távon is sikerélményeink lehetnek!

Szerző: Heim Pál

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.